Antimikrobinių medžiagų naudojimas ES sumažėjo, tačiau reikia tolesnių veiksmų

Artėjant Europos informavimo apie antibiotikus dienai atlikto visos Europos atsparumo antimikrobinėms medžiagoms tyrimo duomenimis pusė europiečių (ES 50 proc., Lietuvoje 40 proc.) iki šiol klaidingai tiki, kad antibiotikai naikina virusus. Tačiau kartu nustatyta, kad antibiotikus per pastaruosius metus vartojo 23 proc. respondentų ES (Lietuvoje 22 proc.). Tai mažiausias skaičius nuo 2009 m., kuris neabejotinai patvirtina, kad ES valstybių narių ir Europos Komisijos pastangos didinti piliečių informuotumą apie pernelyg didelio antibiotikų vartojimo pavojus duoda rezultatų.

Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms (AAM) yra vienas iš didžiausių pavojų žmogaus sveikatai ir viena iš Pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas institucijos (HERA) nustatytų trijų didžiausių grėsmių sveikatai, dėl kurių reikalingi ES lygmens koordinavimo veiksmai. Remiantis šiandien paskelbtais naujais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis vertinama, kad Europos Sąjungoje, Islandijoje ir Norvegijoje nuo antibiotikams atsparių infekcijų kasmet miršta daugiau kaip 35 000 žmonių. Tokios infekcijos sukelia ES 1,5 mlrd. EUR papildomų sveikatos priežiūros išlaidų ir produktyvumo nuostolių.

Už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stella Kyriakides sakė: „Antibiotikai naikina bakterijas, o ne virusus. Pernelyg didelis antibiotikų naudojimas didina bakterijų atsparumą mūsų vaistams. Todėl atsparumas antimikrobinėms medžiagoms dažnai laikomas kita didele sveikatos krize. Šiandien pristatoma apklausa rodo, kodėl atsiranda tokia grėsmė. Kova su tyliąja AAM pandemija turi būti sprendžiama taikant bendros sveikatos koncepciją, be kita ko, apdairiau naudojant antibiotikus tiek žmonėms, tiek gyvūnams. Labai svarbu, kad kiekvienas pilietis ir kiekvienas medicinos specialistas prisidėtų prie šių kolektyvinių pastangų.“

Didėjanti grėsmė rodo, kad reikia kovoti su AAM taikant bendros sveikatos koncepciją, pripažįstant žmonių sveikatos, gyvūnų sveikatos ir aplinkos sąsajas. Šių metų pradžioje įsigaliojo naujos ES taisyklės, kuriomis siekiama užtikrinti, kad žmonių medicinoje itin svarbios antimikrobinės medžiagos išliktų veiksmingos ir būtų uždrausta jas naudoti veterinarijoje.

Šiandien Europos Komisija taip pat paskelbė ES valstybių narių bendros sveikatos koncepcija pagrįstų AAM srities nacionalinių veiksmų planų peržiūrą. Atlikus peržiūrą nustatyta, kad daugeliui ES valstybių narių būtų naudingas griežtesnis bendros sveikatos koncepcija grindžiamas požiūris į AAM, atsižvelgiant į antibiotikų poveikį aplinkai. Europos Komisija taip pat paskelbė ekspertų grupės nuomonę dėl veiksmingų investavimo į sveikatą būdų siekiant valdyti AAM visoje sveikatos sistemoje.

Pagal ES mokslinių tyrimų programą „Horizontas 2020“ AAM moksliniams tyrimams ir inovacijoms remti skirta daugiau kaip 690 mln. EUR. Per pirmuosius dvejus programos „Europos horizontas“ įgyvendinimo metus 13 mokslinių tyrimų projektų, susijusių su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms, skirta 32,5 mln. EUR.

Pagrindiniai faktai

Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms pasireiškia, kai mikrobai laikui bėgant keičiasi ir nebereaguoja į vaistus, skirtus jiems sunaikinti. Dėl to sunkiau gydyti infekcijas ir padidėja ligų, sunkių ligų ir mirties rizika.

Europos informavimo apie antibiotikus diena yra kasmet lapkričio 18 d. rengiama Europos sveikatos iniciatyva, kuria siekiama didinti informuotumą apie atsparumo antimikrobinėms medžiagoms keliamą grėsmę ir apdairaus antibiotikų vartojimo svarbą.

Daugiau informacijos:

Visas pranešimas spaudai

Specialioji „Eurobarometro“ apklausa

ECDC naujausi duomenys apie atsparumą antimikrobinėms medžiagoms

Ryšių su žiniasklaida grupė