Vietinis skausmo gydymas: kapsaicinas – Nobelio premija įvertintas atradimas

Skausmas yra vienas labiausiai paplitusių negalavimų. Kanados visuomenės sveikatos tyrimo duomenimis, 18,9 proc. suaugusių šios šalies gyventojų (> 18 m.) kentė lėtinį skausmą. Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinė skausmo tyrimų asociacija mažiau negu 3 mėnesius trunkantį skausmą vadina ūminiu, o ilgiau negu 3 mėnesius (arba 6 mėnesius su pertraukomis) – lėtiniu. 

Dažniausios ūminio skausmo priežastys – judėjimo ir atramos sistemos ligos bei pažeidimai: raiščių, sausgyslių ir raumenų patempimas, sumušimas, tendinitas, miozitas ir mialgija. Lėtinį skausmą dažniausiai sukelia osteoartritas, degeneracinė stuburo liga ir diskogeninė radikulopatija, nervų pažeidimai (neuropatinis skausmas). 

Skausmas yra vienintelis pojūtis, prie kurio neįmanoma priprasti, tai yra gamta skausmui nesukūrė biologinės adaptacijos mechanizmo. Taip yra todėl, kad skausmas yra biologinis pavojaus signalas, perspėjantis mus, jog kažkas kūne negerai – liga ar audinių pažeidimas.

Skausmas reikšmingai blogina paciento gyvenimo kokybę, mažina darbingumą ir yra susijęs su didžiulėmis sveikatos biudžetų išlaidomis. 

Skausmui gydyti taikomos medikamentinės ir nemedikamentinės priemonės. Medikamentinės skirstomos į sistemines (geriamieji, injekciniai vaistai) ir vietines (tepalai, kremai, losjonai). Nemedikamentinėms priemonėms priskiriamas reabilitacinis gydymas, kineziterapija, manualinė terapija, refleksoterapija, psichoterapija ir kt.

Šiame straipsnyje daugiausia kalbėsime apie kapsaiciną ir jo preparatą kapsikamą. Kapsaicinas yra natūrali gamtinė medžiaga, esanti aitriosiose paprikose, vietiniam skausmo gydymui liaudies medicinoje vartojama nuo seniausių laikų. Nustatyta, kad kapsaicinas agonistiškai veikia vaniloido 1 receptorius (TRVP1), jungiasi prie sensorinių skausmo signalus perduodančių receptorių (odos nociceptorių), ypač aktyviai prie TRVP1. Jungimasis prie receptorių pradžioje sukelia jų membranų depoliarizaciją, aktyvina veikimo potencialą ir skausmo signalų plitimą į nugaros smegenis, bet paskui jutimo aksonai nujautrinami ir slopinamas skausmo impulsų plitimas.

Dabartiniu metu gaminami įvairių farmacinių formų kapsaicino produktai: kremas, želė, losjonas, pleistrai, jų būna įvairios koncentracijos – nuo 0,025 proc. iki 8 proc.

NICE ir ELAR gairės vietinio poveikio kapsaiciną rekomenduoja kaip papildomą gydymo priemonę kartu su pagrindine kelio osteoartrito terapija, AGS gairės – regioninio skausmo gydymui. Pabrėžiamas šio produkto saugumas ir didesnis ar mažesnis efektyvumas įvairiais klinikiniais atvejais.

Kol kas nėra aiškių rekomendacijų vartoti kapsaiciną gydant nugaros skausmą, reumatoidinį artritą, raiščių ir sausgyslių pažeidimo sukeltą skausmą ar niežėjimą. 

Atskleidžiamos skausmo paslaptys

Plačiau skaitykite žurnale FARMACIJA IR LAIKAS, 2022 m. nr. 5

freepik.com iliustracija