Elektroninės paslaugos – sprendimas, kuris taupo pinigus ir laiką

Gyventojų patogumui ligonių kasos vis daugiau paslaugų perkelia į elektroninę erdvę, į kurią didžioji teikiamos informacijos dalis patenka iš gydymo įstaigų, vaistinių ir įmonių. Operatyviai pasitikrinti draustumą, užsisakyti Europos sveikatos draudimo kortelę ar sertifikatą bei sužinoti informaciją apie savo gydymą ir vaistus galima prisijungus prie https://e.vlk.lt sistemos.

„E. paslaugos patogios tuo, kad nereikia laukti eilėse ir sumažėja išlaidų. Nors paslaugos yra nemokamos, tačiau kuras atvykti automobiliu ar viešasis transportas kainuoja. Taip yra sutaupoma laiko, ir prisijungti prie šių paslaugų galima bet kuriuo paros metu ir bet kurią dieną“, – pastebi Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inesa Byčkova.

Ligonių kasų interneto svetainėje prisijungimas prie https://e.vlk.lt sistemos vyksta per internetinę bankininkystę, el. parašo arba mobiliojo el. parašo pagalba. Prisijungus galima matyti tik savo asmeninius duomenis.

Interneto svetainėje prisijungus prie e.paslaugų, galima pasitikrinti, ar esate draustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), užsisakyti nemokamą Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK) arba sertifikatą, sužinoti informaciją apie gydymą ir vaistus.

Iškilus sveikatos problemoms, vienas svarbiausių klausimų – ar pacientas yra draustas PSD. Jei asmuo yra draustas, daugeliu atvejų pirminės ambulatorinės, stacionarinės, reabilitacijos paslaugos, reikiami tyrimai ir konsultacijos yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Jeigu žmogus nėra draustas, tuomet minėtos išlaidos turi būti padengtos iš paties paciento kišenės. 

Prieš kreipiantis į gydymo įstaigas, ligonių kasos ragina gyventojus pasidomėti savo PSD galiojimo statusu. Ypač tais atvejais, jei dėl savo draudimo nėra tikri. Draudimo galiojimą pasitikrinti galima prisijungus prie https://e.vlk.lt.

I. Byčkova pastebi, kad pastaruoju metu vis daugiau gyventojų, ESDK taip pat užsisako internetu. Pavyzdžiui, Klaipėdos TLK, 2021 m. pagal gyventojų prašymus internetu išdavė 10,6 tūkst. ESDK, o praeitais metais situacija keitėsi ir užsakymų padaugėjo iki 15,7 tūkst.

Ši nemokamai ligonių kasų išduodama kortelė jos savininkui garantuoja būtinąją pagalbą bet kurioje Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalyje, Jungtinėje Karalystėje ir Šveicarijos Konfederacijoje, kurios išlaidas visiškai arba iš dalies apmoka ligonių kasos. 

Sertifikatų, laikinai pakeičiančių ESDK, populiarumas nuo 2021 metų taip pat išaugo. Ši elektroninė paslauga, atsiradusi dar neseniai, vis labiau populiarėja. Praeitais metais laikinai ESDK pakeičiančių sertifikatų Lietuvoje išduota beveik 34,5 tūkst.

Prisijungus prie ligonių kasų teikiamų e. paslaugų sistemos, žmonės taip pat gali gauti duomenų suvestinę apie PSDF išlaidas, skirtas jų sveikatos priežiūrai apmokėti per pastaruosius 5 metus, duomenų išrašą apie pacientui suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, skirtus kompensuojamuosius vaistus bei medicinos pagalbos priemones.

Galimybė gauti išsamią savo medicininę informaciją stiprina paciento vaidmenį sveikatos sistemoje. Visapusiškai informuotas, privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas pacientas gali aktyviau naudotis savo teisėmis bei išvengti papildomų mokėjimų.

Infografiką galite atsisiųsti iš čia.

Daugiau infografikų rasite čia.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informacija