Dermatologai nustėrę: invazines grožio procedūras kėsinasi teikti bet kuris specialistas?

Lyg ir viskas aišku: ne medikai neturi teisės atlikti jokių invazinių procedūrų grožio klinikose ar panašiose įstaigose. Nes tokia veikla, neturint jai licencijos, traktuojama kaip nelegali, o už nelegalią veiklą yra numatyta atsakomybė. Kartu jokia naujiena ir tai, kad šita sritis mūsų šalyje – sunkiai kontroliuojama. Nes eilę metų apstu pasiūlymų grožio procedūroms, kurias (nekalbant jau apie saugumą bei higienos standartų atitikimą), atlieka tokiai veiklai licencijos neturintys „specialistai“. Tačiau tai tik viena medalio pusė. Neramu ir dėl to, jog tokias procedūras greitai gali kėsintis atlikti Lietuvoje net neegzistuojančios specializacijos gydytojai!

Asociatyvi nuotrauka. Pixabay.com

Todėl dermatologai, sužinoję apie rengiamą mokslinę praktinę konferenciją ir praktikos mokyklą dalies veido užpildymo hialuronu tema, ir perskaitę, kad į kiek daugiau nei prieš metus įkurtos Lietuvos estetinės medicinos gydytojų asociacijos (kurios vadovė – psichiatrė Renata Liesė) organizuojamą renginį kviečiami ir estetinę mediciną praktikuojantys visų specialybių gydytojai, labai nustebo. Mat tokios specialybės, kaip „estetikos gydytojas“, Lietuvoje nėra! Nieko nelaukę, dermatologai su užklausomis užplūdo Lietuvos dermatovenerologų draugijos administraciją, teiraudamiesi papildomos informacijos ir tikėdamiesi daugiau aiškumo šiuo klausimu: gal tai nauja specialybė? ar tikrai tokia specialybė jau egzistuoja?

Lietuvos dermatovenerologų draugija, atliepdama kolegų gydytojų susirūpinimą, kreipėsi į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT) dėl vis dažniau nuskambančios „naujos” specialybės – ESTETINĖS MEDICINOS GYDYTOJAS – atsiradimo, licencijavimo, galimybės teikti estetinės ir lazerinės medicinos paslaugas.

Ir gavo išsamų atsakymą VASPVT atsakymą. Štai jis:

Taigi Lietuvos dermatovenerologų draugija prašo pranešti visuomenei, kad tokios specialybės kaip „estetikos gydytojas“, Lietuvoje nėra, o kitų specialybių gydytojai ar medicinos gydytojai negali tiesiog pasivadinę estetikos gydytojais atlikti dermatovenerologo licencijai priskirtų intervencijų.

„Esame įsitikę, kad informacijos viešinimas apie tai – svarbus ne tik specialybės prestižui palaikyti, bet, svarbiausia, kokybiškoms estetinės medicinos paslaugoms ir paciento saugumui užtikrinti, – tvirtina Lietuvos dermatovenerologų draugijos administracijos atstovai. – Estetinės dermatologijos/medicinos įgūdžių įgyjama ne tik 4 metų dermatovenerologijos specialybės rezidentūros metu, bet ir nuolat kaupiant žinias profesionalių specializuotuose, sertifikuotuose kursuose bei darbiniuose mokymuose. Tokių mokymų lektoriais netampama tiesiog paruošus pranešimą. Tai – patyrę savo srities specialistai, tam tikrų procedūrų treneriai, kurie praeina eilę procedūrų, patikrinimų ir mokymų, kol jiems suteikiama teisė mokyti kitus. Tai itin svarbu suvokimo apie estetinę mediciną sklaidai tiek visuomenei, pacientams, tiek gydytojams, mokslininkams, farmacinių kompanijų ir estetinės/lazerinės medicinos atstovams“.

O kol šioje srityje apstu saviveiklos ir trūksta kontrolės, išvada peršasi vienintelė: pasigražinti norintiems pacientams reikia būti ypač budriems, pasitikėti tik atitinkamą medicininę kvalifikaciją įgijusiais, taigi tikrai kokybiškas grožio procedūras siūlančiais specialistais.

Virginija Grigaliūnienė

pixabay.com nuotrauka