Gydymas gama peiliu palengvino Rasos kasdienybę

Kiekvienais metais Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikoje gama peiliu atliekama virš 1 tūkst.operacijų. Viena iš pacienčių, kuriai pritaikytas gydymas šia inovatyvia technologija, yra 80-metė Rasa. Prieš 15 metų jai ligą išdavė sustingusi plaštaka. Moteris pasakoja, kad visada mėgo rašyti ir didžiavosi gražia rašysena, tačiau pastebėjo, kad tai pasikeitė. „Ranką tapo sunku valdyti. Vėliau atsirado drebulys, – pirmuosius simptomus prisimena pacientė. – Iš pradžių padėjo vaistai, bet po to net ir jie negelbėjo.

Drebanti ranka vis labiau sunkino Rasos kasdienybę. „Gyvenimas tapo nepatogus. Šaukštą ar puodelį turėjau laikyti dviem rankom, nes kankino labai stiprus drebulys, trukdantis daiktus paimti į rankas“, – apie sunkumus pasakoja ji.

Išgirdusi apie gama peilio gydymo galimybes, moteris nusprendė apsilankyti Kauno klinikose. Čia atlikus reikiamus tyrimus, jai diagnozuotas esencialinis tremoras. Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos Funkcinės neurochirurgijos sektoriaus vadovas dr. Andrius Radžiūnas sako, kad ši liga sukelia ritmišką skirtingų kūno dalių drebėjimą, dažniausiai rankų, galvos, balso, kojų ar liemens.

Dr. A. Radžiūnas

Savaiminiu tremoru serga apie 4 proc. žmonių, kuriems yra 40 ir daugiau metų. „Dažnai ši liga painiojama su Parkinsono liga, tačiau, sergant Parkinsono liga, drebulys atsiranda ramybėje, o esencialiniu tremoru – veiklos metu. Taip pat Parkinsono liga sergantys patiria kitokių simptomų, kaip – rigidiškumas, judesių sulėtėjimas, sunkumas vaikščiojant, – aiškina sektoriaus vadovas. – Įvertinus gautus pacientės tyrimų rezultatus, nusprendėme, kad efektyviausių gydymo rezultatų pasieksime atlikus procedūrą gama peiliu.“

Po atliktos procedūros Rasa jautėsi gerai ir netrukus išvyko namo. „Po mėnesio jau matėme pirmuosius pacientės būklės gerėjimo požymius. Šiuo metu esencialinis tremoras rankoje sustojo“, – pastebi dr. A. Radžiūnas.

Moteris džiaugiasi, kad dabar gali gyventi daug kokybiškesnį gyvenimą. „Mėgstu spręsti kryžiažodžius ir pastebėjau, kad jau tapo lengviau rašyti. Rašau lėtai, neskubant, jau galiu bent arbatos puodelį paimti viena ranka“, – šypsosi Rasa.

Gama peilis – ypatingai tiksli, komplikacijų riziką minimizuojanti onkologinių ligų, kraujagyslinių patologijų ir funkcinių susirgimų neinvaziniam stereotaksiniam radiochirurginiam gydymui skirta inovatyvi sistema. Pirmasis Baltijos šalyse naujos kartos gama peilis įrengtas LSMU ligoninėje Kauno klinikose 2019 metų vasarą.

Kauno klinikų informacija ir nuotraukos