Kompleksinis šlapimo takų akmenligės gydymas. Konservatyvaus gydymo svarba

Per pastaruosius kelerius metus pastebėta reikšminga pažanga tiek gerinant šlapimo takų akmenligės patogenezės supratimą, tiek taikant jos suvaldymui rekomenduojamas medicinines intervencijas ir konservatyvų gydymą. Šiuo metu pagrindinis klausimas – akmenligės profilaktika, nes efektyvios priemonės gali reikšmingai sumažinti akmenligės gydymo išlaidas ir pagerinti pacientų gydymo rezultatus bei gyvenimo kokybę [1].

Siekiai išvengti naujų akmenų formavimosi

Akmenligė (urolitiazė) yra pasikartojanti liga – maždaug 30 proc. pacientų, pašalinus akmenis iš šlapimo takų, jie susiformuoja pakartotinai. Dažniausiai tai atsitinka dėl medžiagų apykaitos sutrikimų, paveldimumo ir kitų endogeninių ir egzogeninių paciento rizikos veiksnių. Nors pasiekta reikšminga šios ligos diagnostikos ir gydymo pažanga, akmenlige sergančių pacientų kiekvienais metais daugėja. Medicininės įrangos ir technikos pažanga skatina naujų, mažiau invazinių ir efektyvesnių akmenų iš šlapimo takų pašalinimo metodų paiešką, tačiau ši pažanga neužtikrina svarbiausios profilaktikos priemonės vystymo – pakartotinio akmenų susiformavimo rizikos mažinimo. Taip pat akmenlige sergančių pacientų gydymas sukelia ir papildomų, potencialiai išvengiamų ekonominių nuostolių, nes neabejojama, kad visada yra geriau stengtis užkirsti kelią ligos išsivystymui, nei gydyti jau pažengusią ligą. Ekonominiai šios ligos aspektai yra svarbūs ir turi būti apgalvoti [2].

Vienas iš veiksmingiausių akmenlige sergančių pacientų gydymo metodų yra ekstrakorporinė smūgio (šoko) bangos litotripsija (ESBL, angl. extracorporeal shock wave lithotripsy). Tačiau taikant šį gydymo būdą akmens fragmentų pašalinimas iš šlapimo takų nėra momentinis, trunka tam tikrą laiką, be to, kartais smulkūs fragmentai gali nepasišalinti ir persistuoti šlapimo sistemoje. Šlapimo takuose likę maži konkrementai gali sukelti komplikacijų arba paskatinti naujų akmenų formavimąsi. ESBL, kaip ir kiti minimaliai invaziniai akmenų pašalinimo iš šlapimo takų gydymo metodai, neturi jokio poveikio paciento metabolizmui ir nėra susiję su akmenų formavimosi profilaktika. Todėl, taikant ESBL, gali būti skiriama papildoma medikamentinė terapija, galinti pagerinti akmenų fragmentų pašalinimą ir sumažinti pakartotino akmenų susiformavimo riziką. Šiuo metu 28 šalyse yra registruotas vaistažolių preparatas Canephron®, kurį galima vartoti ilgą laiką, jo sudėtyje yra BNO 1040 ekstrakto iš širdažolių, gelsvių šaknų (radix Levistici) ir rozmarinų lapų (folia Rosmarini) [3, 4].

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2021 m. nr. 1

emedicina.lt archyvo nuotrauka