Nemokamas tyrimas – tik kai skyrė specialistas; kompensuojamieji vaistai – tik tam tikroms ligoms gydyti

Gavome paciento klausimą: jis nuo vaikystės serga sunkia bronchine astma, turi negalią dėl šios ligos. Pastarosiomis savaitėmis prastai jautėsi (kosėjo, dusino, ir pan.), todėl kreipėsi į šeimos gydytoją ir paprašė kad ji skirtų tyrimą dėl galimos mikoplazmozės. Tyrimą gydytoja skyrė, bet jis – mokamas. Kainavo pacientui arti 25 eurų.

Minėtas tyrimas buvo teigiamas, todėl šeimos gydytoja ligoniui išrašė antibiotikų. Už gydymo kursą šiomis tabletėmis pacientas vaistinėje sumokėjo beveik 50 eurų.

Pacientas klausia: ar tyrimai ir vaistai jo atveju nėra kompensuojami? Jis gauna tik šalpos pensiją, daugiau jokių pajamų neturi, o už tyrimą ir vaistus teko pakloti šitokius pinigus! Iš ko ligoniui gyventi toliau? Juk reikia ir komunalinius mokesčius susimokėti, ir pavalgyti.

Kokiais atvejais priklauso (ar nepriklauso?) nemokamas tyrimas dėl mikoplazmozės, ar tokia liga sergančiam žmogui gali būti kompensuojami antibiotikai?

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informacija:

Dėl tyrimo:

Svarbu žinoti, kad šeimos gydytojas teikia pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas, vadovaudamasis Lietuvos medicinos norma. Esant indikacijoms šeimos gydytojas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis gali paskirti ir atlikti tik tuos tyrimus, kurie priskirti jo kompetencijai. Mikoplazmos tyrimas nėra priskirtas šeimos gydytojo kompetencijai, todėl šeimos gydytojas negali šio tyrimo skirti ir atlikti PSDF lėšomis.

Tais atvejais, kai diagnozei nustatyti arba gydymui paskirti reikia atlikti tyrimus, kurie nepriskirti šeimos gydytojo kompetencijai (šiuo atveju mikoplazmos kraujyje nustatymo tyrimą), jis pacientui gali išduoti siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai gauti.

Pagal gydytojo specialisto kompetenciją atliekami visi būtini tiriamieji ir gydomieji veiksmai, raštu teikiami patarimai siuntusiajam gydytojui. Gydytojo specialisto konsultacijos metu paskirti tyrimai yra sudedamoji gydytojo specialisto konsultacijos dalis, todėl šių tyrimų išlaidos yra įskaičiuotos į gydytojo specialisto konsultacijos kainą ir apmokamos iš PSDF lėšų. Pavyzdžiui,  jei gydytojas pulmonologas konsultacijos metu pagal savo kompetenciją paskirtų atlikti mikoplazmos nustatymo tyrimą, už tyrimo atlikimą mokėti nereikėtų.

Verta žinoti, kad gydymo įstaigos yra įpareigotos skelbti, kokios asmens sveikatos priežiūros paslaugos yra apmokamos PSDF lėšomis, todėl visais atvejais dėl prašymo mokėti už suteiktą paslaugą reikėtų gydymo įstaigoje išsiaiškinti, kodėl to prašoma.

Atkreipiame dėmesį, kad visais atvejais dėl gydymo taktikos parinkimo, tyrimų atlikimo būtinumo sprendžia pacientą gydantis gydytojas. Jei žmogus pats pageidauja atlikti tyrimus, kurie viršija šeimos gydytojo normos nustatytą kompetenciją, tuomet už tokių tyrimų atlikimą tenka susimokėti.

Dėl vaistų:

Neturint daugiau informacijos, negalime pasakyti, ar pacientui galėjo būti išrašytas kompensuojamasis vaistas klaritromicinas. Tai yra antimikrobinis vaistas, kuris negydo bronchinės astmos, o tik bakterijų sukeltas ligas.

Šiuo metu klaritromicinas yra kompensuojamas cistinei fibrozei, pneumonijai, ne cistinės fibrozės sukeltoms bronchektazėms gydyti. Taip pat šis vaistas gali būti kompensuojamas esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai, jei nustatomas H. Pylori infekcijos sukėlėjas.

emedicina.lt informacija ir archyvo iliustracija