EVA: atnaujinta informacija dėl antibakterinių vaistinių preparatų tiekimo sutrikimų ES

2023 metų sausio 26 dieną Europos vaistų agentūros (EVA) Vaistų stygiaus ir saugos vykdomoji valdymo grupė (MSSG) diskutavo ir tarėsi dėl tolimesnių veiksmų, kaip koordintuotai reaguoti į nuolatinį antibakterinių vaistų, kurių veikioji medžiaga amoksicilinas (vienas arba kartu su klavulano rūgštimi) tiekimo sutrikimą visoje Europos Sąjungoje (ES).

Paskutiniuoju metu pastebimai išaugęs sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis itin padidino amoksicilino paklausą. Gamintojai nebespėja patenkinti šių vaistų poreikio, tad visos ES šalys narės patiria minėto vaisto stygių.

Kas buvo padaryta, kad pacientai nejaustų šio konkretaus bei kitų vaistų tiekimo sutrikimų pasekmių ar kad šios pasekmės būtų mažesnės?

  • ES reguliavimo institucijos susitiko su pagrindinėmis amoksicilino tiekimo grandinėje dalyvaujančiomis šalimis, kad galėtų suteikti visokeriopą paramą: kad būtų padidintas gamybos pajėgumas (pvz., taikant tam tikras procedūras, skirtas pakeisti alternatyvius žaliavų šaltinius, gamybos vietas, pakavimo medžiagas ir kt.). EVA jau sulaukė teigiamų atsiliepimų iš pagrindinių minėto vaisto gamintojų, tad tikimasi, kad per ateinančias savaites ir mėnesius pasiūla padidės.
  • Visos valstybės narės buvo paskatintos leisti tiekti neregistruotus vaistus (jei jie registruoti bent vienoje kitoje EEE valstybėje arba gamintojo valstybėje) bei registruotus vaistus užsienio pakuotėmis ir panašiai. Lietuvoje minėtos priemonės gali būti taikomos.

ES valstybės narės tikisi, kad infekcijų pikas greitai pradės mažėti, o tai turėtų sumažinti šiuo metu smarkiai išaugusį antibakterinių vaistų poreikį. Pacientams ir sveikatos priežiūros specialistams primenama, kad daugeliu atvejų yra gydymo alternatyvų, jei tam tikro vaisto trūksta.

Daugiau informacijos rasite čia.

VVKT inf.