Dusulio gniaužtuose: Lietuvoje gali būti iki 140 tūkst. nediagnozuotų LOPL pacientų

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) paliečia apie 10,3 proc. žmonių visame pasaulyje [1] ir Pasaulio sveikatos organizacijos yra įvardijama kaip trečia dažniausia mirties priežastis [2]. Naujausi Higienos instituto duomenys rodo, kad ši liga 2021 metais tapo lemtinga beveik 300 lietuvių [3]. Nepaisant skaudžios statistikos, dėl ne vienai ligai būdingų pirminių simptomų ir žalingo pacientų gyvenimo būdo LOPL neretai lieka paraštėse – galimai iki 50 proc. žmonių dar nežino, kad serga [4]. Remiantis statistiniais skaičiavimais, gali būti, kad vien Lietuvoje gyvena iki 140 tūkst. nediagnozuotų LOPL pacientų. 

„Nematomi“ LOPL pacientai primena apie save

Siekiant sveikatos priežiūros įstaigų bei mokslininkų bendruomenei priminti apie progresuojančios LOPL sukeliamas fizines ir emocines pasekmes, sukurta keliaujanti LOPL pacientams „nebereikalingų daiktų“ paroda. Specializuotose sveikatos priežiūros specialistų konferencijose ir renginiuose šiemet pristatomi daugybei žmonių įprasti, geras emocijas keliantys daiktai, kurių reikšmė LOPL pacientams yra šiek tiek kitokia. Gimtadienio torto žvakutės ir balionai, vaikiškos plaukimo rankovės ir pasakų knygos, tam tikri muzikos instrumentai, sporto trenerio atributai – šių daiktų pažengusia LOPL sergantys žmonės nebegali panaudoti. Eksponatus taip pat lydi skaudžios jų savininkų istorijos.

„Prieš kelerius metus mano žmona susirgo vėžiu. Jos netekęs, rytais nebepajėgdavau nulipti laiptais pasiimti laikraščio iš pašto dėžutės – neturėdavau jėgų, trūko oro, lyg kas gerklę būtų užspaudęs. Visi sakė, kad tai sielvartas, tačiau pasirodo, kad tai buvo nediagnozuotos LOPL pablogėjimas. Žmona norėjo, kad įsigyčiau šunį ir nelikčiau toks vienišas. Reikėjo tai padaryti seniau, kad liga taip greit neprogresuotų. Dabar nebeturiu galimybės lankstytis paskui šuniuko išdaigas, kelis kartus per dieną lipti laiptais jį vedžioti. Kankinčiausi nebe tik aš vienas, bet mes abu“, – rašoma prie šuns antkaklio ir pavadėlio eksponatų.

Skaičiuojant, kad pusė potencialių LOPL pacientų dar nežino, jog serga [5], jų gali būti nuo maždaug 30 tūkst. (remiantis oficialių diagnozių skaičiumi [6]) iki 140 tūkst. (remiantis pasaulinės statistikos proporcija [1]) Atsižvelgiant į šiuos duomenis, trijose šalies poliklinikose – Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose – prisėdo „nematomi“ pacientai. Instaliacijomis siekiama paskatinti gydytojus atkreipti dėmesį į pacientų jaučiamus simptomus, net poliklinikose esančių laiptelių sukeliamą dusulį ir kitus signalus, kurie progresuodami iš pacientų atima brangius gyvenimo momentus ar net gyvybę. Deja, realybėje ligos simptomus atskirti sunku, o patys LOPL pacientai nematomi net statistikoje – Santaros klinikų pulmonologės doc. Virginijos Šileikienės teigimu, daug LOPL sukeltų mirčių „pasislepia“ po širdies ir kraujagyslių sukeltomis ligomis bei kitomis diagnozėmis.

Metų metai iki diagnozės

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2023 m. Nr. 1

freepik.com iliustracija