Kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacija gydant onkohematologines ligas

Dr. Domas Vaitiekus, gyd. rezid. Titas Tiškevičius,

LSMUL KK Onkologijos ir hematologijos klinika

Kaulų čiulpuose yra gausu kamieninių kraujo ląstelių, kurioms bręstant susiformuoja įprastos kraujo ląstelės: eritrocitai, trombocitai ir leukocitai (1 pav.). Darnus šių ląstelių vystymasis yra būtinas sklandžiai organizmo veiklai: imuniteto formavimuisi, kraujo krešumo sistemos palaikymui, tinkamai organų oksigenacijai. Tačiau įprastus kraujodaros procesus gali sutrikdyti tokios ligos, kaip mieloma, leukemija ar limfoma. Šiomis ligomis sergantys pacientai gali skųstis bendru silpnumu, greitesniu nuovargiu, kaulų skausmais, neaiškios kilmės febriliu karščiavimu, hemoraginiais bėrimais, dažnesnėmis infekcijomis – iš pažiūros nespecifiniais simptomais. Jų periferinio kraujo tyrimuose gali būti pokyčių: anemija, trombocitopenija, leukopenija / leukocitozė, tačiau tai nėra visiems hematologiniams pacientams būdingi požymiai. Todėl šių sutrikimų diagnostika yra sudėtinga, o pacientų būklė verčia nerimauti.

Kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija 

Kraujo ligų diagnostikai dažnai yra pasitelkiamas kaulų čiulpų citologinis ir histologinis tyrimas. Ištyrus bioptatą, atlikus imunofenotipavimą tėkmės citometru, citogenetiką ar kitas citochemines reakcijas, galima tiksliai nustatyti, kokia kraujo liga serga pacientas, ir planuoti jo gydymą. Gydymo tikslas – atkurti darnią kraujodarą, kad paciento organizmas galėtų vėl sklandžiai vykdyti savo apsaugines bei medžiagų apykaitos funkcijas. Čia neretai tenka pasitelkti į pagalbą kamieninių kraujodaros ląstelių (kaulų čiulpų) transplantaciją (KKLT), kaip vieną iš efektyviausių gydymo būdų.

Kaulų čiulpų transplantacija gali būti dviejų rūšių – autologinė ir alogeninė. 

Autologinė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija

Atliekant autologinę KKLT (2 pav.), naudojamos prieš chemoterapiją surinktos paties paciento kamieninės kraujo ląstelės. 

Hematologinės ligos gydomos intensyvia chemoterapija, kuri sunaikina ne tik vėžines, bet ir sveikas kraujodaros ląsteles, todėl KKLT reikalingos kamieninės kraujo ląstelės iš paciento surenkamos prieš chemoterapiją. Iš pradžių atliekama šių ląstelių mobilizacija granulocitų koloniją stimuliuojančiu faktoriumi. Mobilizuotos ląstelės surenkamos aferezės būdu ir užšaldomos iki transplantacijos dienos. Tada pacientas gydomas didelėmis chemoterapijos dozėmis su spinduline terapija arba be jos, siekiant išnaikinti piktybinių ląstelių populiaciją, tačiau kartu vyksta dalinė arba visiška kaulų čiulpų abliacija (paciento kaulų čiulpų gebėjimo auginti naujas kraujo ląsteles sunaikinimas). 

Tuomet atliekama autologinė transplantacija: paties paciento kamieninės ląstelės yra suleidžiamos į kraują, kur jos pakeičia sunaikintą audinį ir atnaujina normalią kraujodarą. Autologinės transplantacijos privalumas – donoras ir recipientas yra tas pats žmogus, todėl imunologinės reakcijos labai retos. Dažniausiai šis transplantacijos būdas taikomas mielomine liga ar limfoma sergantiems pacientams.

Alogeninė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2023 m. Nr. 1