EVA rekomenduoja leisti naudoti COVID-19 vakciną „Bimervax“ kaip stiprinančiąją dozę

Europos vaistų agentūros (EVA) Žmonėms skirtų vaistų komitetas (CHMP) rekomendavo leisti naudoti COVID-19 vakciną „Bimervax“ kaip stiprinančiąją dozę 16 metų ir vyresniems asmenims, kurie anksčiau buvo paskiepyti mRNR COVID-19 vakcina.

Vakciną „Bimervax“ sukūrė kompanija HIPRA Human Health S.L.U. Vakcinoje yra laboratorijoje pagaminto baltymo, kurį sudaro dalis SARS-CoV-2 viruso spyglio baltymo iš Alfa ir Beta atmainų.

CHMP padarė išvadą, kad šiuo metu yra pakankamai patikimų duomenų apie vakcinos kokybę, saugumą ir imunogeniškumą, kad būtų galima rekomenduoti jos registraciją Europos Sąjungos šalyse.

Pagrindinis tyrimas, atliktas su vakcina „Bimervax“ yra imunologinis tyrimas, kurio metu šios naujos vakcinos sukeltas imuninis atsakas buvo lyginamas su atsaku, kurį sukėlė jau registruota mRNR vakcina „Comirnaty“, apsauganti nuo pradinės SARS-CoV-2 viruso atmainos, atsiradusios Kinijoje, Wuhan mieste.

Tyrime dalyvavo 765 suaugę asmenys, kurie anksčiau buvo paskiepyti dviem vakcinos „Comirnaty” dozėmis. Kaip stiprinančioji COVID-19 vakcinos dozė jiems buvo suleista vakcina „Bimervax“ arba vakcina „Comirnaty“. Nors „Bimervax“, skirtingai nei „Comirnaty“ paskatino organizme gaminti mažesnius antikūnų kiekius prieš pradinę viruso SARS CoV-2 atmainą, tačiau šios vakcinos paskatinti antikūnų kiekiai prieš viruso Beta ir Omikron atmainas buvo didesni, o prieš Delta atmainą pagaminti antikūnų kiekiai buvo panašūs tarp abiejų vakcinų.

Daugiau aktualios informacijos žr.čia.

VVKT informacija