„Lietuvos gydytojo žurnalas“. Moterų hemofilija: kada įtarti ir gydyti šią ligą?

Doc. dr. Rolandas Gerbutavičius, 

LSMUL KK Onkologijos ir hematologijos klinika 

Vidutiniškai viena iš trijų moterų (apie 30 proc.) skundžiasi gausiu menstruaciniu kraujavimu, tačiau tik kas antra iš jų dėl šio negalavimo kreipiasi į gydytoją. Moksliniai tyrimai rodo, kad 15–30 proc. gausiau kraujuojančių moterų turi paveldimą, bet nediagnozuotą kraujavimo sutrikimą. Gausus kraujavimas menstruacijų metu moterims yra dažniausiai pastebimas paveldimų kraujavimo sutrikimų simptomas. Šioms moterims yra didesnė kraujavimų po gimdymo arba neginekologinių operacijų rizika, joms dažniau nustatoma hemoraginė kiaušidžių cista. Dažniausia patologinio kraujavimo priežastis yra hemofilija. Hemofilija – tai su X chromosoma susijęs kraujavimo sutrikimas: hemofilijos A paplitimas yra 1 iš 4 000 vyrų, o hemofilijos B – 1 iš 20 000 vyrų.  

Gausus menstruacinis kraujavimas

Gausus menstruacinis kraujavimas diagnozuojamas, jeigu:

  • moteris per mėnesinių ciklą netenka daugiau negu 80 ml kraujo;
  • higienos priemones tenka keisti dažniau negu kas valandą;
  • kraujas prateka pro higienos priemones naktį;
  • kraujo krešuliai didesni negu 2 cm skersmens;
  • laboratoriškai nustatomas sumažėjęs serumo feritino kiekis.

Skirtingai nei įprastos fiziologinės mėnesinės, gausus menstruacinis kraujavimas sutrikdo įprastą moters gyvenimo ritmą, mažina darbingumą:

  • tampa svarbia priežastimi neiti į darbą ar mokyklą;
  • 2/3 vaisingo amžiaus moterų tampa priežastimi pašalinti gimdą;
  • reikšmingai blogina gyvenimo kokybę.

Paveldimų kraujavimo sutrikimų diagnostikos sunkumai

Epidemiologinių klinikinių tyrimų duomenimis, paveldimų kraujavimo sutrikimų paplitimas visuomenėje siekia 1 iš 1 000, tačiau realiame gyvenime ši patologija nustatoma daug rečiau. Antai, Kanadoje kraujavimo sutrikimas diagnozuotas apie 8 000 moterų, nors skaičiuojama, kad jo dažnumas turėtų siekti 37,5 tūkst., tai yra nustatytas tik 20 proc. sergančiųjų. Tyrimų duomenimis, laikas nuo pirmųjų kraujavimo simptomų pasireiškimo iki paveldimo kraujavimo sutrikimo diagnozės nustatymo siekia vidutiniškai 15 metų.

Paveldimų kraujavimo sutrikimų hipodiagnostiką lemia keletas veiksnių:

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2023 m. Nr. 2