Sveikatos apsaugos ministro patarėja – apie naują paslaugą vaistinėje

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Alina Sakalauskienė: „Šia nauja paslauga siekiama sudaryti sąlygas (bet ne prievoles) vaistinėms ir vaistininkams aktyviau dalyvauti sveikatos sistemos veikloje“ 

Iki šiol galioja tokia tvarka: norėdami įsigyti vartojamų receptinių vaistų, pacientai turi kreiptis į savo gydytoją dėl naujo recepto išrašymo. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė pokyčius: jei skirtais vaistais liga kontroliuojama, tai yra, jei paciento būklė stabili, gydantis gydytojas turės teisę paskirti gydymą išrašydamas receptą net iki 12 mėnesių, o tam tikras kompetencijas įgijęs vaistininkas po 6 mėnesių vaistų vartojimo, suteikęs farmacinės rūpybos paslaugą, spręs, ar saugu tęsti gydytojo paskirtų ir išrašytų vaistų vartojimą. 

A. Sakalauskienė

Pasisakantieji už tai, kad vaistinėse būtų leidžiama suteikti tokią paslaugą, pabrėžia, kad tokia paslauga nuimtų dalį krūvio nuo gydymo įstaigų, taigi sutrumpintų pas gydytojus laukiančių pacientų eiles, kartu stiprintų pasitikėjimą vaistininkais – savo srities profesionalais. 

Sveikatos apsaugos ministerija pernai kovą žengė pirmuosius žingsnius link šių naujovių, o šiandien jau galima aptarti, ką per tą laiką pavyko nuveikti ir kada šalies gyventojai gali tikėtis recepto galiojimą prasitęsti vaistinėje.

Tęstinis receptinių vaistų išdavimas – naujoji farmacinės rūpybos paslauga 

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Alina Sakalauskienė žurnalui „Farmacija ir laikas“ sutiko plačiau papasakoti apie planuojamą įdiegti naują farmacinės rūpybos paslaugą – tęstinį receptinių vaistų išdavimą.

„Idėja tęstinai išduoti vaistus pagal gydytojo išrašytą receptą vaistinėje kilo iš vaistinių deklaruoto siekio teikti kuo įvairesnes farmacines paslaugas, kuo plačiau dalyvauti sveikatos sistemos veikloje, – pabrėžė Alina Sakalauskienė. – Vienas iš ministerijos numatytų tokių farmacinės rūpybos paslaugų plėtros pavyzdžių – tęstinis receptinių vaistų išdavimas vaistinėje. Šią paslaugą numatyta reglamentuoti jau greitai. Pabrėžtina, jog gydymą skirti bei išrašyti receptą ir toliau galės tik gydytojas.“

Priminsime, kad šiuo metu kompensuojamųjų vaistų nuo lėtinių ligų receptą galima išrašyti ne ilgesniam kaip 6 mėnesių laikotarpiui, receptą išrašo tik gydytojas. 

Pagal naująją tvarką numatyta, kad tokį receptą būtų galima išrašyti iki metų (tai yra iki dvylikos mėnesių), tačiau niekas nenori rizikuoti palikti pacientą be specialistų priežiūros ištisus metus. Štai todėl išduoti vaistus pagal tokį receptą bus galima tik 6 mėnesių kursui, o paskui, kad išrašytas receptas imtų galioti likusį laikotarpį, bus reikalinga farmacinės rūpybos paslauga ir atidesnis vaistininko žvilgsnis suteikiant individualią konsultaciją. 

Konsultacijos metu vaistininkas pagal patvirtintą klausimyną surinks paciento duomenis apie vaistų vartojimą, lėtinės ligos valdymą, tada įvertins gautus duomenis, paaiškins pacientui, kaip spręsti vaistų vartojimo problemas. Jeigu nebus nustatyta jokių problemų arba vaistų vartojimo problemas vaistininkas su pacientu galės išspręsti be gydytojo įsikišimo, vaistus bus galima išduotu likusiam recepto galiojimo laikotarpiui, pavyzdžiui, 6 mėnesiams. Jeigu lėtinė liga valdoma netinkamai, vaistininkas išduos tik iki 30 dienų gydymo kursui skirtą vaistų kiekį, sustabdys gydytojo išrašytą receptą ir, informavęs gydytoją apie nustatytą problemą, siųs pacientą konsultuotis su gydytoju.  

Kuo ši paslauga naudinga?

A. Sakalauskienės teigimu, neabejojama, kad tokia paslauga bus naudinga. 

„Manoma, jog šis projektas turės nemažai privalumų, tad ilgalaikėje perspektyvoje bus naudingas. Pirmiausia, ši farmacinės rūpybos paslauga prisidės trumpinant pacientų eiles pas gydytojus, – pažymėjo SAM atstovė. – Bet aš norėčiau pabrėžti kitą labai svarbų dalyką: tokia tvarka pacientą labiau įtrauks į gydymo procesą, jis gaus daugiau dėmesio, be to, tuo pačiu metu bus sprendžiamos neracionalaus vaistų vartojimo problemos.“

Plačiau skaitykite žurnale FARMACIJA IR LAIKAS, 2023 m. Nr. 3