SKRANDŽIO NEUROENDOKRININIAI NAVIKAI, SUSIJĘ SU LĖTINIU AUTOIMUNINIU ATROFINIU GASTRITU

Martyna Vyčaitė1, Gabija Žemgulytė1, Irma Kuliavienė2,

1LSMU Medicinos fakultetas;

2LSMUL KK Gastroenterologijos klinika 

Skrandžio neuroendokrininiai navikai (NEN) – tai reti, lėtai augantys navikai, nors kartais jie gali būti labai agresyvūs ir greitai metastazuoti. Dažniausiai NEN kyla iš skrandžio gleivinės enterochromafino tipo ląstelių (ECL) ir apie 70–80 proc. visų atvejų yra susiję su lėtiniu autoimuniniu atrofiniu gastritu (LAIG). Įprastai NEN yra besimptomiai ir diagnozuojami atsitiktinai ezofagogastroduodenoskopijos (EGDS) metu [1]. Vis dėlto, kadangi tai reti navikai, jų diagnozavimas bei gydymas klinikinėje praktikoje gali sukelti sunkumų. 

Klinikinis atvejis

45 metų pacientė skundėsi pykinimu, rėmens graužimu. Simptomams malšinti vartojo omeprazolą, tačiau reikšmingo poveikio nepastebėjo. Prieš metus buvo diagnozuoti ir endoskopiškai pašalinti skrandžio polipai, histologiškai patvirtinti NEN. Atlikus kompiuterinę tomografiją (KT) metastazių nenustatyta. Rekomenduotas stebėjimas. Anksčiau pacientei buvo nustatyta III stadijos skydliaukės karcinoma, kuri buvo pašalinta chirurgiškai. Pacientė nuolat vartojo jodo preparatus. 

Kraujo tyrimai parodė padidėjus chromogranino A (720 μg/l), gastrino (> 600 pmol/l) koncentraciją bei esant teigiamų antikūnų prieš skrandžio dengiamąsias ląsteles (titras 1:100). Atlikta EGDS: stebėta ryški skrandžio kūno gleivinės atrofija, didžiojoje kreivėje du iki 0,3 cm polipai, kelios hiperemiškos dėmelės. Procedūros metu atlikta polipektomija, taip pat paimtos biopsijos iš skrandžio gleivinės. Histologiškai polipe nustatytas NEN G1 esant aktyviam LAIG su žarnine metaplazija. Atlikta somatostatino receptorių scintigrafija dėl NEN recidyvo ir metastazių – be NEN išplitimo požymių. Pakartotiniais kraujo tyrimais nustatyta, kad chromogranino A koncentracija mažėja (463,09 μg/l). 

Nesant išplitimo, pacientei nebuvo reikalingas specifinis gydymas. Rekomenduota pakartotinė EGDS ir kraujo tyrimai dėl galimos vitamino B12 anemijos po 3 mėnesių. 

Epidemiologija

Plačiau skaitykite žurnale GASTROENTEROLOGIJA IR HEPATOLOGIJA, 2023 m. Nr. 1