„Lietuvos gydytojo žurnalas“. Plaučių tuberkuliozė. Kas aktualu šiandien?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kas valandą pasaulyje registruojama iki 50 naujų užsikrėtimo tuberkulioze atvejų ir daugiau nei 5 mirtys nuo tuberkuliozės. Nors ši liga vadinama socialine, tačiau užsikrėsti tuberkuliozę sukeliančiomis bakterijomis gali bet kuris gyventojas. Tiesa, aukšto gyvenimo lygio šalyse šios ligos beveik nėra. Ar užsikrėtęs žmogus susirgs, priklauso nuo organizmo atsparumo ir nuo to, kiek tuberkuliozės užkrato jis gavo. Plačiau apie plaučių tuberkuliozę, jos diagnostikos, gydymo ir prevencijos galimybes kalbamės su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro gydytoja pulmonologe Karolina Kėvelaitiene.

Papasakokite apie plaučių tuberkuliozę? Ar ši liga grėsminga? Koks jos paplitimas Lietuvoje?

Tuberkuliozė – tai lėtinė, infekcinė, granulominė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterijos. Manoma, kad ši bakterija atsirado prieš 150 milijonų metų ir nusinešė daugiau žmonių gyvybių nei koks kitas patogenas.

Šios ligos paplitimas pasaulyje ir Lietuvoje labai didelis. Manoma, kad trečdalis pasaulio gyventojų yra tuberkuliozės mikobakterijų nešiotojai. Tuberkuliozės paplitimas išsivysčiusiose šalyse yra apie 5 asmenis 100 tūkst. gyventojų. Lietuvoje pastaraisiais metais sergamumas tuberkulioze mažėja, tačiau vis tiek išlieka labai didelis, palyginti tiek su kaimyninėmis valstybėmis, tiek su Europos Sąjungos bendru sergamumu. Lietuvoje sergamumas (nauji atvejai ir ligos atkryčiai, t. y. recidyvai) prieš COVID-19 pandemiją buvo 385 atvejai 100 tūkst. gyventojų, o Latvijoje 28 atvejai 100 tūkst. gyventojų, Estijoje 11 atvejų 100 tūkst. gyventojų, Europos Sąjungos bendras sergamumo rodiklis 10 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tačiau COVID-19 pandemijos metu naujų tuberkuliozės atvejų skaičius tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje sumažėjo, pagerėjo epidemiologinė situacija, tačiau manoma, kad tuberkuliozės atvejų sumažėjimą lėmė tai, kad buvo sunku gauti šeimos gydytojų paslaugas, mažiau pacientų kreipėsi dėl gydymo. Kadangi pacientai delsė kreiptis pas šeimos gydytojus, tai lėmė, kad šiuo metu turime daug sunkių tuberkuliozės formų, kurių gydymas, palyginti su ankstesne situacija, daug ilgesnis, sukelia daugiau komplikacijų ir tokių pacientų gydymas gali baigtis mirtimi. Pasaulio sveikatos organizacija prognozuoja, jog per artimiausius kelerius metus tuberkuliozės atvejų daugės.

Kokie pagrindiniai simptomai galėtų reikšti, kad žmogus serga plaučių tuberkulioze? Kokios šios infekcijos užkrato aplinkybės – kam ir kada didžiausia tikimybė užsikrėsti tuberkulioze?

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2023 m. Nr. 2

emedicina.lt archyvo iliustracija