Rozuvastatino ir ezetimibo derinys – kokybiškai naujas dislipidemijų gydymo etapas

Širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) išsivystymą bei progresavimą skatina daug mokslo visiškai įrodytų rizikos veiksnių, iš kurių vienas svarbiausių – dislipidemija, ypač hipercholesterolemija. Mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolis yra labiausiai aterogeniška ir kardiovaskulinei sistemai žalingiausia kraujo lipidų frakcija.

Klinikinėje praktikoje dislipidemijai gydyti dažniausiai vartojami statinai: jie ne tik veiksmingiau nei kiti vaistai mažina padidėjusį kraujo lipidų kiekį, įskaitant MTL, bet ir įvairiais gretutiniais pleotropiniais poveikiais mažina ŠKL riziką, nes: 

* normalizuoja sutrikusią endotelio veiklą;

* stabdo naujų aterosklerozinių plokštelių susidarymą ir stabilizuoja susiformavusias plokšteles; 

* slopina kraujagyslių sienelių uždegimą ir trombų susidarymą.

Gydymo sunkumai

Klinikiniai ir epidemiologiniai tyrimai rodo, kad daugelis ŠKL sergančių ir statinais gydomų pacientų nepasiekia tikslinių, ekspertų rekomenduojamų lipidogramos parametrų, todėl jiems išlieka padidėjusi širdies ir kraujagyslių įvykių rizika – jie labiau rizikuoja patirti miokardo infarktą, insultą ar kardiovaskulinę mirtį.

Tai pabrėžiama naujausiose Europos kardiologų draugijos (EKD) ir Europos aterosklerozės draugijos (EAD) dislipidemijų gydymo gairėse, kurios rekomenduoja: jei statinų monoterapija nepavyksta kontroliuoti plazmos lipidų kiekio ir pasiekti tikslinę MTL cholesterolio koncentraciją, reikia prie statino pridėti cholesterolio absorbcijos inhibitorių ezetimibą. 

Ezetimibo derinys su statinu reikšmingai padidina antilipidinio gydymo efektyvumą. Įvairių tyrimų duomenimis, gydymas vidutinio intensyvumo statinu MTL cholesterolio kiekį gali sumažinti 30 proc., didelio intensyvumo – 50 proc., o didelio intensyvumo statinu kartu su ezetimibu – 65 procentais.

EAD gairėse nurodoma, kad statino ir ezetimibo derinys rekomenduojamas pacientams, kuriems yra dislipidemija ir labai didelė ŠKL riziką, nes padeda per įmanomai trumpiausią laiką pasiekti tikslinę MTL cholesterolio koncentraciją. Klinikinėje praktikoje (jau ir Lietuvoje) pradėti vartoti fiksuotų dozių politablečių formos rozuvastatino (R) ir ezetimibo (E) deriniai. Tai supaprastino ir padarė efektyvesnį didelės ŠKL rizikos pacientų dislipidemijos gydymą, nes sumažino gydymui reikalingų tablečių skaičių, pagerino vaistų vartojimą.

Statino ir ezetimibo derinių veiksmingumo tyrimai

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2023 m. Nr. 2