EVA įspėjo dėl vaistinio preparato Ozempic (semagliutidas) klastojimo atvejų

Europos vaistų agentūra (EVA) praneša, kad keliose ES šalyse (Austrijoje ir Vokietijoje), taip pat Jungtinės Karalystės didmeninio platinimo įmonėse buvo identifikuotas suklastotas cukriniam diabetui gydyti skirtas vaistinis preparatas Ozempic 1 mg injekcinis tirpalas užpildytame švirkštiklyje  (toliau – Ozempic). Preparatas tiekiamas švirkštuose.

Minėto vaistinio preparato švirkštai turėjo serijos numerius, 2D brūkšninius kodus ir unikalius serializacijos numerius, tapačius originalioms Ozempic pakuotėms. ES šalyse kiekviena receptinių vaistų pakuotė nuo 2019 metų privalo turėti unikalų identifikatorių bei pakuotės apsauginį įtaisą, kurie padeda užtikrinti, kad vaistai visoje Europos Sąjungoje būtų saugūs. Nuskenavus suklastoto vaistinio preparato Ozempic pakuotes, serializacijos numeriai buvo neaktyvūs, o tai įspėjo elektroninės sistemos operatorius apie galimą šių vaistų suklastojimą.

EVA neturi įrodymų, kad suklastoto vaistinio preparato švirkštai buvo išduoti pacientams legaliose prekybos vietose (pvz., vaistinėse).

Šiuo metu vyksta tyrimas, kurį atlieka ES vaistų reguliavimo institucijos bei policija.

Dėmesio! Tarnyba nėra gavusi pranešimų, kad į Lietuvą galėjo būti pateikta suklastoto vaistinio preparato Ozempic serijų.  

Tarnyba taip pat atkreipia dėmesį, kad visus vaistus reikia pirkti ne interneto pokalbių svetainėse ar socialiniuose tinkluose, o tik legaliose jų pardavimo vietose arba jų internetinėse svetainėse, kurios yra pažymėtos specialiu logotipu, nurodančiu, kad šioje vaistinės internetinėje svetainėje pirkti vaistus yra saugu. Logotipu galima pasitikėti tik tada, kai jį paspaudus atsiranda vaistinių, parduodančių vaistus nuotoliniu būdu sąrašas (Lietuvos atveju šią informaciją matysite www.vvkt.lt svetainėje).

Atminkite, sukčiai gali siūlyti lengvai parūpinti vaistų, kurie kitu atveju nėra taip paprastai prieinami. Netikėkite tokiais pažadais – greičiausiai įsigysite falsifikuotų vaistų ar apskritai neaiškios kilmės produktų.

Taip pat pažymėtina yra ir tai, kad visi vaistai turėtų būti vartojami tik pagal paskirtį, nes priešingu atveju galimi rimti sveikatos sutrikdymai.

Daugiau informacijos žr. čia.

VVKT inf.