ES paskelbė apie 125 mln. eurų pradinę humanitarinę pagalbą palestiniečiams 2024 m.

Kadangi humanitarinė padėtis Artimuosiuose Rytuose toliau blogėja, 2024 m. Europos Komisija palestiniečiams suteiks 125 mln. eurų vertės humanitarinės pagalbos. Naujasis finansavimas bus skirtas humanitarinėms organizacijoms, dirbančioms tiek Gazos Ruože, tiek Vakarų Krante.

·         Gazos Ruože, kur humanitariniai poreikiai yra pasiekę aukščiausią istorinį lygį, daugiausia dėmesio bus skiriama gyvybiškai svarbiems skubiems veiksmams ir galimybės patenkinti pagrindinius poreikius, pavyzdžiui, gauti vandens, maisto, sveikatos priežiūrą, pastogę ir sanitarijos paslaugas, atkūrimui. Teikiant humanitarinę pagalbą pirmenybė taip pat bus teikiama pažeidžiamiausių grupių apsaugai, psichosocialinei paramai ir švietimui ekstremaliųjų situacijų atveju.

·         Vakarų Krante daugybei palestiniečių bendruomenių gresia perkėlimas arba jie jau yra priverstinai perkelti; ten, įgyvendinant ES finansuojamus humanitarinius projektus, bus teikiamos apsaugos paslaugos, pavyzdžiui, teisinė pagalba arba materialinė pagalba nuo naujakurių smurto nukentėjusiems asmenims, nukentėjusiems dėl privačios nuosavybės konfiskavimo arba pragyvenimo šaltinių praradimo, ir bus remiama prieiga prie pagrindinių paslaugų ir švietimo ekstremaliosios situacijos atveju.

ES finansuojama humanitarinė pagalba teikiama laikantis humaniškumo, neutralumo, nešališkumo ir nepriklausomumo principų. Ji teikiama per JT humanitarines agentūras, nevyriausybines organizacijas ir Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą, taip pat per daugelį su jomis bendradarbiaujančių vietos pagalbos organizacijų.

Humanitarinė krizė Gazos Ruože aštrėja kiekvieną dieną. Reaguodama į tai, Europos Komisija greitai sutelkė įvairias reagavimo į ekstremaliąsias situacijas priemones. Iš viso surengta 30 humanitarinio oro tiltu skrydžių, Gazos Ruožo gyventojams jau išsiųsta 1 000 tonų pagalbos.

Už krizių valdymą atsakingas Europos Komisijos narys Janezas Lenarčičius sakė: „Gyvenimas Gazos Ruože kabo ant plauko. Visas pasaulis susirūpinęs dėl per tokį trumpą laiką žmonių patiriamų tokio masto kančių. Šios destrukcijos pasekmėms pašalinti prireiks ne vienerių metų. Dabar, kai nuoseklus reagavimas į ekstremaliąją situaciją svarbesnis nei bet kada anksčiau, ES palestiniečiams 2024 m. skiria 125 mln. eurų naują humanitarinės pagalbos finansavimą. Nepavargsiu kartoti savo raginimo laikytis tarptautinės humanitarinės teisės. Civiliai ir kritinė infrastruktūra turi būti visada apsaugoti. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba savo Rezoliucijoje Nr. 2712 paragino visame Gazos Ruože numatyti skubias pakankamai dienų trunkančias didelės apimties humanitarines pertraukas ir koridorius. Tai turi būti daroma dabar, kad būtų galima paleisti įkaitus, o humanitarinės pagalbos darbuotojai galėtų atnaujinti savo gelbėjimo operacijas tokiu mastu, koks būtinas siekiant patenkinti didžiulius humanitarinius poreikius visame Gazos Ruože. Milijonams gyvybių gresia pavojus – mes negalime nuvilti šių žmonių, kuriems reikia pagalbos. Be to, būtina remti ir gerbti gyvybiškai svarbų Jungtinių Tautų vaidmenį teikiant ir koordinuojant humanitarinę pagalbą.“

Pagrindiniai faktai

ES nuo 2000 m. teikia humanitarinę pagalbą palestiniečiams, kuriems jos reikia, remdama žmones, nukentėjusius nuo ekstremaliųjų situacijų ir sukrėtimų.

Dėl po spalio 7 d. „Hamas“ teroristinio išpuolio vykdomos visapusiškos karinės operacijos ir Izraelio vyriausybės vykdomos visiškos Gazos Ruožo apsiausties jau ir taip sunki humanitarinė 2,2 mln. Gazos Ruožo gyventojų padėtis katastrofiškai pablogėjo.

Reaguodama į smurto eskalaciją Artimuosiuose Rytuose, Europos Komisija keturis kartus padidino savo humanitarinį finansavimą. Todėl 2023 m. palestiniečiams skirtas humanitarinis finansavimas pasiekė 103 mln. eurų.

Daugiau informacijos

ES humanitarinė pagalba Palestinoje

Europos humanitarinio reagavimo pajėgumai

Reagavimo į nelaimes koordinavimo centras (RNKC)

Pranešimas spaudai anglų kalba

Ryšių su žiniasklaida grupė