Arūnas Dulkys – apie farmacijos sektoriaus sėkmes ir iššūkius, šiemet laukiančias naujoves ir… dėl ko ministrui labiausiai sopa galvą

„Farmacijos ir laiko“ žurnalo aktualijų redaktorė Virginija Grigaliūnienė parengė išskirtinį interviu su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu. Dėkojame gerbiamam ministrui už skirtą laiką pokalbiui ir išsamius, konkrečius, atvirus ir nuoširdžius atsakymus apie farmacijos sektoriuje nuveiktus ir nepadarytus darbus per praėjusiuosius metus; apie problemas ir iššūkius, su kuriais teko susidurti; sužinosite, kaip ministras vertina pernykštį Konkurencijos Tarybos sprendimą skirti didžiules baudas Lietuvos vaistinių asociacijai ir ne vienam vaistinių tinklui, ir kokia jo nuomonė apie pernai priimtą Lietuvos vaistininkų kodeksą bei jo svarbą farmacijos specialistų bendruomenei (be kita ko, ir kalbant apie kai kurių šalyje veikiančių vaistinių tinklų administracijos ar akcininkų atstovų galbūt perteklinius reikalavimus, apie kuriuos vaistininkai prabyla vis garsiau); sužinosite, ko farmacijos politikoje iš kitų ES šalių mokėsi Lietuva ir kokia mūsų šalies patirtimi pasinaudojo kitos Bendrijos šalys; na, o interviu pabaigoje – išsamus ministro atsakymas, kokią jis įsivaizduoja ateities vaistininkystę… Visą interviu rasite žurnalo FARMACIJA IR LAIKAS 2024-ųjų metų antrajame numeryje, taigi kviečiame žurnalą užsiprenumeruoti.

Pernai Lietuvos farmacijos politika ir apskritai šalies vaistininkystė pasižymėjo dideliu aktyvumu: vienas kitą vijo pranešimai apie tai, kokie teisės aktai priimti ar patobulinti; ką pavyko įgyvendinti, o dėl ko kai kuriems farmacijos verslo atstovams teko gėdingai raudonuoti; virė karštos diskusijos dėl vaistininkų ir farmakotechnikų darbo vaistinėse, kur susikirto Lietuvos vaistinių asociacijos ir farmacijos sektoriuje veikiančių profesinių organizacijų atstovai.

Tai – tik maža dalis 2023 metų naujienų, liudijančių, kad farmacijos sektoriuje buvo padirbėta išties nemažai. Daug naujovių vaistininkystės laukia (ar jau pradėtos įgyvendinti) ir šiemet. Apie visa tai ir kalbamės su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys (SAM archyvo nuotrauka)

Gerbiamas Ministre, su kokiomis mintimis pasitikote 2024-uosius metus? Ką pernai pavyko įgyvendinti farmacijos politikoje ir kokius suplanuotus darbus teko nukelti į šiuos metus?  

Pernai farmacijos srityje buvo nuveikta labai daug, todėl paminėsiu tik pačius svarbiausius, esminius sprendimus. Tiek 2023-ieji, tiek 2024-ieji metai yra svarbūs tuo, kad vaistams ir medicinos priemonėms skirtus išteklius pavyko padidinti daugiau nei augo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas. Kaip žinia, vaistų politika yra tokia: numatyta, kad lėšų minėtoms priemonėms procentine išraiška turi būti skiriama ne mažiau, kiek auga bendras PSDF biudžetas. Tarkime, 2024 metais PSDF biudžetas didėjo 13 proc. ir dabar jau siekia 3,5 mlrd. eurų, tuo tarpu vaistams ir medicinos priemonėms per šiuos metus numatėme skirti apie 17 proc. lėšų. Taigi ištekliai vaistams augo gerokai daugiau nei padidėjo bendras PSDF biudžetas.

2023 metais buvo įdiegtas vadinamasis „paciento krepšelis“, kurio esmė tokia: kai pacientas, rinkdamasis pigiausius kompensuojamuosius vaistus, pasiekia atitinkamą priemokų sumą, visas kitas priemokas už vaistus, kuriuos skirs gydytojas, jam padengs valstybė. Tai išties didelė pagalba ir parama pacientams – ja jau pasinaudojo apie 40 tūkstančių šalies piliečių!

Pernai buvo nuspręsta, kad nuo 2024 metų 100 proc. kompensuojami  antibiotikai pacientams, sergantiems įvairiausiomis infekcinėmis ligomis.

Taip pat norėčiau paminėti, jog iš rezervinio vaistų sąrašo pradėti kompensuoti net aštuoni vaistai, skirti gydyti onkologines ligas.

Dar viena svarbi žinia: 2024-ieji yra lūžio metai, kai besigydantiems namuose ligoniams, kuriems skirta enterinė mityba, pradėti kompensuoti specialiosios medicininės paskirties maisto produktai. Taigi Lietuvos gyventojams reikšmingų ir įgyvendintų sprendimų sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti…

Norėčiau pakalbėti ir apie Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos darbo efektyvumą… Kai 2020-aisiais metais pagal naująją teisėkūrą vaistų vertinimo procesai buvo tik pradėti…

Visą interviu skaitykite žurnalo FARMACIJA IR LAIKAS 2024 metų antrajame numeryje