Gebenių lapų ekstrakto pastilių veiksmingumas ir saugumas ŪB sergantiems pacientams 

Ūminis bronchitas yra staiga prasidedantis kvėpavimo takų uždegimas, kuriam būdingas kosulys, dažniausiai su skreplių išsiskyrimu (t. y. produktyvus kosulys), ir kiti apatinių kvėpavimo takų infekcijų, dažnai virusų, sukeliami simptomai. Gebenių (lot. Hedera helix) lapų ekstraktai yra vaistai, kurių veiksmingumas gydant ūminį bronchitą kliniškai įrodytas. Straipsnyje apžvelgiamas klinikinis tyrimas, kurį atliekant buvo palyginta gebenių lapų ekstrakto pastilių (tiriamasis vaistinis preparatas, TVP) ir etaloninio gebenių lapų ekstrakto geriamojo tirpalo paketėlių (etaloninis tiriamasis vaistinis preparatas, ETVP) veiksmingumas bei saugumas ūminiu bronchitu sergantiems pacientams. 

Įvadas

Kosulys yra viena dažniausių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi į sveikatos priežiūros įstaigą, ir tai yra vyraujantis bei apibūdinantis ūminį bronchitą simptomas. Rekomenduojamas gydymas produktyviam kosuliui valdyti yra vaistai, padedantys išvalyti gleives iš kvėpavimo takų. Šių vaistų sudėtyje yra medžiagų, priklausančių atsikosėjimą lengvinančių medžiagų grupei ir pasižyminčių mukolitinėmis (išskyrų klampumą mažinančiomis), mukokinetinėmis (iškvepiamąją kosulio srovę arba mukociliarinį veiksmingumą didinančiomis) ir (arba) sekretolizinėmis savybėmis. Šiomis savybėmis pasižymi ir augaliniai preparatai, gaunami iš gebenių (Hedera helix). 

Hedera helix sudėtyje yra apie 2–6 proc. triterpeninių saponinų, tokių kaip α-hederinas ir hederakozidas C bei hederasaponinai B, D, E, F, G, H ir I. Taip pat flavonoidų ir eterinių aliejų komponentų. Gebenių lapų ekstraktas naudojamas tam tikriems minkštiesiems, skystiesiems ir sausiesiems ekstraktams, tarp kurių yra ir tyrime naudotas ekstraktas – gebenių lapų sausasis ekstraktas (DER 5-7,5:1). 

Remiantis paskelbta Europos mokslinio kooperatyvo apie fitoterapiją (European scientific cooperative on phytotherapy, ESCOP) monografija, augaliniai vaistiniai preparatai, kurių sudėtyje yra gebenių lapų, skiriami kosuliui gydyti, ypač esant klampių gleivių hipersekrecijai, ir kaip pagalbinė priemonė sergant uždegiminėmis bronchų ligomis. Atlikta daug klinikinių ir neintervencinių tyrimų su gebenių lapų ekstraktais, kurie parodė veiksmingumą ir gerą toleravimą gydant ūmines kvėpavimo takų ligas suaugusiesiems ir vaikams. 

Gebenių lapų ekstrakto pastilių ir gebenių lapų ekstrakto geriamojo tirpalo lyginamasis tyrimas

Plačiau skaitykite žurnale FARMACIJA IR LAIKAS, 2024 m. Nr. 1