Smegenų rūkas – sveikų žmonių nuovargio priežastis

Gyd. Urtė Vanagė,

UAB „Aconitum“

Smegenų rūkas – tai terminas, kuriuo apibūdinamas lengvas kognityvinių (pažintinių) funkcijų sutrikimas, panašus į protinį nuovargį. Pagrindiniai smegenų rūko simptomai: užmaršumas, lėtas mąstymas, koncentracijos stoka, sumišimas, atminties sutrikimai [1]. Šiandien smegenų rūkas yra itin aktuali tema, nes vienas dažniausių liekamųjų reiškinių persirgus COVID-19 infekcija – tai pokovidinis sindromas, kuris pasireiškia smegenų rūku [1, 2]. Remiantis Valstybinės duomenų agentūros statistika, Lietuvoje per visą pandemijos laikotarpį užfiksuotas 1 172 991 pirminis ligos atvejis [3]. Kitų šalių tyrimai rodo, kad pokovidinis sindromas gali pasireikšti 62 proc. COVID-19 sirgusių asmenų, 7,2–30 proc. iš jų vargina smegenų rūkas [2, 4]. Taigi, Lietuvoje vien dėl COVID-19 infekcijos smegenų rūkas gali pasireikšti daugiau kaip 80 000 asmenų. Šis sutrikimas gali gerokai apsunkinti kasdienį gyvenimą, todėl būtina imtis prevencijos ir gydymo priemonių. Straipsnyje aptarsime pagrindines smegenų rūko priežastis, diagnostiką ir naujausius įmonės ,,Aconitum“ sukurtus prevencinius preparatus. 

Patogenezė

Pagrindiniai smegenų rūko rizikos veiksniai yra miego trūkumas, stresas, nepakankama mityba, moteriškoji lytis, gretutinės ligos, pavyzdžiui, hipotirozė [5–7]. Tikslus smegenų rūko molekulinis mechanizmas nėra žinomas, tačiau atliekama daugybė tyrimų, kuriais siekiama nustatyti galimas jo priežastis. Australijos mokslininkai 2022 m. žurnale Nature publikuotame straipsnyje aprašė tirtas smegenų rūko priežastis. Mokslininkai rėmėsi hipoteze, kad COVID-19 sukelto smegenų rūko neurologiniai požymiai panašūs į neurodegeneracinių ligų, kurių bendras bruožas yra citotoksinis amiloido baltymo kaupimasis, todėl tikėtina, kad pokovidiniai simptomai taip pat susiję su baltymo kaupimusi. Nustatyta, kad du peptidai – ORF6 ir ORF10 – iš SARS-CoV-2 viruso proteomo savaime gali sudaryti amiloido mazgus. Įrodyta, kad šie amiloidai yra toksiški neuronų ląstelėms ir sukelia nervinių ląstelių uždegimą. Reikalingi tolesni tyrimai, bet pirminės išvados rodo, kad būtent citotoksiniai SARS-CoV-2 baltymų agregatai gali sukelti neurologinius pokovidinius simptomus [8]. 

Smegenų rūkas būdingas ne tik pokovidinei būklei, bet ir perimenopauzinio amžiaus moterims. Estrogenų receptoriai yra gausiai paplitę prieškakčio žievės, nugaros smegenų dendritų membranose, ląstelių branduolyje ir hipokampe. Visos šios sritys yra glaudžiai susijusios su mokymusi, atmintimi ir informacijos įsisavinimu [9]. Dėl perimenopauzės laikotarpiu mažėjančios estrogenų receptorių ekspresijos bei estrogenų kiekio lėtėja atsakas į estrogenų poveikį ir blogėja kognityvinės funkcijos. 2019 m. atliktoje metaanalizėje, į kurią iš viso įtraukti 18 867 asmenys, nustatyta, kad perimenopauzės metu prastėja žodinė bei semantinė atmintis ir informacijos apdorojimo greitis [10]. Visų šių funkcijų sutrikimas būdingas ir smegenų rūkui. 

Manoma, kad ir B grupės vitaminų trūkumas gali turėti įtakos nuovargiui bei kognityvinėms funkcijoms. Didelės apimties metaanalizės parodė, kad B grupės vitaminai naudingi esant nuovargio simptomų [11]. 

Smegenų rūkas ir miegas

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2023 m. Nr. 4

emedicina.lt archyvo iliustracija