Lietuvos otorinolaringologų draugija: mintys apie ateitį

Dr. Irina Arechvo,

Lietuvos otorinolaringologų draugijos valdybos pirmininkė

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė

Gerbiami Lietuvos otorinolaringologijos draugijos nariai ir narės,

Džiaugiuosi rašydama šį tekstą – tai didžiulė garbė ir atsakomybė, esu įsitikinusi, kad kartu su jumis pasieksime labai daug. Noriu dar kartą širdingai padėkoti už pasitikėjimą ir nuolatinį palaikymą.

Leiskite pristatyti Lietuvos otorinolaringologų draugijos (LOD) veiklos viziją ir ateities planus – apie juos su valdybos nariais pradėjome kalbėtis iš karto po pirmininko rinkimų. 

Darbų mums nereikia pradėti nuo balto lapo: draugija turi nemenką tarptautinių konferencijų ir praktinių seminarų organizavimo patirtį, palaiko ryšius su Europos ir pasaulinėmis mokslo draugijomis. Vyresnių kolegų dėka ji yra CEORL-HNS ir IFOS narė. Šiuos darbus tęsime dar aktyviau. Artimiausiu metu numatėme svarbią praktinę užduotį – įstoti į lyderiaujančią otorinolaringologijos organizaciją – Amerikos otorinolaringologijos ir galvos bei kaklo chirurgijos akademiją, kad visiems draugijos nariams ir narėms būtų lengviau prieinamos pažangiausios mokslo ir praktinės idėjos, kad galėtume aktyviau dalyvauti bendruose mokslo ir edukacijos projektuose, kad turėtume daugiau galimybių organizuoti aukščiausius mokslinius standartus atitinkančias jungtines konferencijas ir praktinius mokymus. 

LOD ir toliau planuoja aktyviai prisidėti prie šalies otorinolaringologų chirurginių kompetencijų ugdymo, pritaikyti mokymus prie kiekvieno nario tikslų. Itin daug dėmesio skirsime naujoms dienos ir ambulatorinės chirurgijos metodikoms. Modernioji otorinolaringologija – ypač dinamiškai besivystanti chirurgijos sritis. Turime veržlių jaunosios kartos otorinolaringologų, dauguma valstybinių ir privačių gydymo įstaigų yra vis geriau aprūpinamos pažangiausia aparatūra, tai leidžia išplėsti atliekamų stacionarinių ir dienos chirurgijos operacijų spektrą. Skatinsime jaunuosius kolegas nuolat tobulėti praktiniuose disekcijos kursuose, dalyvauti tarptautiniuose mokslo taikomuosiuose projektuose. Siekdama pradėti įgyvendinti šią misiją, paskutinėje respublikinėje konferencijoje „Otorinolaringologijos ruduo 2023“ draugijos valdyba pasiūlė įsteigti Jaunųjų specialistų skatinimo stipendiją ir visuotinis narių susirinkimas tam vienbalsiai pritarė (išsamesnės informacijos netrukus ieškokite LOD interneto svetainėje: https://www.otorinolaringologai.org).

Ateityje esame numatę daugiau „kamerinių“ specializuotų renginių su praktinėmis užduotimis. Pavyzdžiui, žinome, kad labai trūksta otoneurologijos praktinių užsiėmimų. Respublikinė konferencija parodė, kad šios srities ekspertų ratas plečiasi gana greitai – turime patyrusių specialistų Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje. Žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos, vienas svarbiausių tikslų svaigimo ir pusiausvyros sutrikimų srityje yra, bendradarbiaujant su šalies otoneurologais, reabilitologais ir kineziterapeutais, plačiai įdiegti į praktiką šiuolaikinius diagnostikos ir vestibulinės reabilitacijos metodus. 

Planuojame išsamiai aptarti saugios praktikos, nepageidaujamų įvykių, klaidų temą, į diskusijas įtraukti teisės specialistus, vystyti komplikacijų prevencijos priemones. Moksliniai tyrimai rodo, kad pagrindinės otorinolaringologijos sritys, kuriose dažniausiai nutinka nepageidaujamų įvykių, yra operacinė veikla, laisvų kvėpavimo takų užtikrinimas, paskyrimų klaidos ir kritimai. Į šias sritis ir susikoncentruosime.

Plačiau skaitykite žurnale OTORINOLARINGOLOGIJOS AKTUALIJOS, 2023/2024 m.