Migrena: diagnostikos, gydymo bei valdymo aktualijos 

Doc. dr. Kristina Ryliškienė,

VU Neurologijos ir neurochirurgijos klinika;

VUL Santaros klinikos Neurologijos centras

Migrenos priepuoliai yra stiprūs ir labai riboja kasdienę veiklą. Būtent dėl to pacientas būna tiek nedarbingas savo profesinėje veikloje, tiek neveiklus namuose. Dėl šios ligos nukenčia ir mokslai bei studijos, nes migrena dažniausiai prasideda jauname amžiuje. Migrenos priepuoliai dalį sergančiųjų ištinka dažnai, todėl tarp priepuolių jiems neretai tenka išgyventi ir skausmo pasikartojimo baimę. Taigi, migrena yra liga, kuri, nesąlygojama jokių įprastiniais tyrimais nustatomų smegenų pakitimų, labai apsunkina paciento gyvenimą. 

Ligos pasireiškimas bei simptomai 

Kadangi migrenos priepuolio mechanizme dalyvauja įvairios galvos smegenų, ypač kamieno, struktūros, priepuolį „nuspalvina“ vadinamieji lydintys reiškiniai. Kai kurie iš jų yra klasikiniai, įtraukti į migrenos diagnostinius kriterijus, tai: jautrumas garsui, šviesai, pykinimas, vėmimas. Kiti, nors pasitaiko dažnai, nėra nurodomi tarp diagnostikos kriterijų, tai jautrumas kvapui, galvos svaigimas, viduriavimas. 

Nors pats ryškiausias migrenos priepuolio simptomas yra galvos skausmas, bet nusiskundimų pacientas gali turėti dar prieš prasidedant skausmui ir jam pasibaigus. Prieš skausmą iki 48 val. pasireiškiantys pokyčiai vadinami prodromu, dažniausiai tai yra energijos stoka, sulėtėjęs mąstymas, kitaip dar vadinamas smegenų rūku, žiovulys, miego sutrikimas, kaklo sukaustymas, potraukis tam tikram maistui. Pasireiškę ir išliekantys po priepuolio – energijos stoka, nuovargis, smegenų rūkas – vadinami postdromu. 

Dar vienas migrenos skausmą apibūdinantis dalykas yra auros simptomai, juos jaučia maždaug trečdalis migrena sergančių pacientų. Dažniausiai klinikinėje praktikoje pasitaikančiai tipinei aurai priskiriami praeinantieji regos sutrikimai (mirgėjimas, žybsėjimas abiejose akyse, dalies akipločio dingimas, matymas lyg po vandeniu), jutimo pokyčiai (vadinamasis skruzdėliukų bėgiojimas rankoje, veide, liežuvyje), taip pat kalbos sutrikimas (ligonis aplinkinių kalbą dažniausiai supranta, bet negali suformuluoti sakinio). Taigi, migrenos diagnozę patvirtina ne tik skausmas, bet ir daug kitų kartu su juo pasireiškiančių nusiskundimų ir požymių.

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2024 m. Nr. 2