Alerginio rinito diagnostikos ir gydymo principai

Dr. Laura Tamašauskienė

LSMU MA Imunologijos ir alergologijos klinika

Nosies užgulimas, sekreto tekėjimas, čiaudulys yra vieni dažniausių įvairaus amžiaus žmonių nusiskundimų. Dažna šių simptomų priežastis yra alerginis rinitas, juo serga apie 25–40 proc. vaikų ir suaugusiųjų. Apie 80 proc. atvejų alerginio rinito simptomai išsivysto iki 20 metų amžiaus, piką pasiekia 20–40 metais, vėliau palaipsniui silpnėja. Metaanalizės tyrimai parodė, kad vaikystėje alerginiu rinitu dažniau serga vyrai, o paauglystėje – moterys. Alerginis rinitas didina kitų ligų – astmos, nosies polipozės, sinusito, konjunktyvito – riziką. Be to, ši liga yra susijusi su blogesne gyvenimo kokybe, suprastėjusiu miegu, sutrikdytu socialiniu aktyvumu ir kasdiene veikla bei didesniu praleistų dienų darbe ir mokykloje skaičiumi.

Šiame straipsnyje apžvelgiamos alerginio rinito diagnostikos ir gydymo rekomendacijos.

Įvadas

Alerginį rinitą sukelia nuolatiniai ir sezoniniai įkvepiamieji alergenai. Lietuvoje labiausiai paplitęs įsijautrinimas namų dulkių erkių, gyvūnų, beržinių medžių, žolių (kvapiųjų gardūnyčių, paprastųjų šunažolių, svidrių, motiejukų, pievažolių) ir piktžolių (ypač kiečių) žiedadulkių alergenams. Esant alergijai nuolatiniams alergenams, jei jų yra aplinkoje, ligos simptomai pasireiškia visus metus. Kai pacientas įsijautrinęs sezoniniams alergenams, klinikiniai požymiai paūmėja alergizuojančių augalų žydėjimo laikotarpiu. 

Alerginio rinito paplitimas nuolat didėja. Manoma, tai lemia tokie veiksniai kaip urbanizacija bei klimato pokyčiai. Urbanizuotose vietovėse alerginiu rinitu sergama dažniau. Tai galimai lemia didesnis kiekis teršalų, kurie gali sustiprinti alerginio rinito, sukelto žiedadulkių alergenų, simptomus. Klimato pokyčiai siejami su ilgesniu žiedadulkių sezonu.

Alerginio rinito patogenezės ypatumai ir diagnostika

Plačiau skaitykite žurnale OTORINOLARINGOLOGIJOS AKTUALIJOS, 2023/2024 m.