„Farmacija ir laikas“. Šlapimo nelaikymas

Šlapimo nelaikymas Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, deja, vis dar tebėra „gėdinga“ tema, kuria kalbėti lyg ir nepatogu. Apklausus šios problemos kamuojamus asmenis, nustatyta, kad tik penktadalis jų apie tai pasisako savo gydytojui. Kiti geriausiu atveju pamini lyg tarp kitko. Šlapimo nelaiko apie 10 proc. žmonių, vadinasi, Lietuvoje su šia problema susiduria apie 350 000 gyventojų, ir ne tik vyresnio amžiaus. Oficialios statistikos duomenimis, manoma, kad išties jų yra daugiau.

Kas yra šlapimo nelaikymas?

Tai nevalingas šlapimo ištekėjimas, sutrikus normaliam šlapinimosi mechanizmui. Šlapimo nelaikymas yra ir fizinė, ir socialinė-psichologinė problema. Labai dažnai apie ją vengiama kalbėti. Sergantieji slepia šį sutrikimą nuo aplinkinių, o gydytojai apie jį paprastai neklausia. Šlapimo nelaikantys žmonės bijo nueiti toliau nuo namų, naudotis visuomeniniu transportu, dėl blogo kvapo neina į svečius, moterys vengia lytinių santykių ir t. t. Taigi tai jau tampa ne tik asmenine ar higienos, bet ir socialine problema. Patys sergantieji šlapimo nelaikymą laiko normaliu senėjimo procesu, įpranta prie tokios būklės ir nebeieško sprendimo būdų bei specialisto pagalbos. Šlapimo nelaikymas padidina tokių ligonių priklausomybę nuo kitų, jiems būna reikalinga intensyvesnė priežiūra.

Nesprendžiant šios problemos, stipriai nukenčia paciento gyvenimo kokybė.
Kas kenčia nuo šlapimo nelaikymo?

Dažniausiai dėl šlapimo nelaikymo kenčia moterys, nes jo atsiradimą paskatina fiziologinės priežastys: gimdymas, sutrikusi hormonų pusiausvyra menopauzės laikotarpiu. Tarp darbingo amžiaus žmonių ši problema aktuali maždaug apie 10 proc. (tarp moterų – net iki 25 proc.). Tarp vyresnių nei 60 metų žmonių šlapimo nelaikymas diagnozuojamas maždaug 40 procentų, mat su amžiumi nyksta gleivinė, silpnėja raumenų tonusas (silpnėja šlapimo pūslės sfinkteris – raukas), blogėja inervacija. Senelių slaugos ir globos namuose šis procentas dar didesnis – apie 50 proc. vyresnio amžiaus žmonių vargina šis sutrikimas. 

Kokios yra šlapimo nelaikymo priežastys? 

Plačiau skaitykite žurnale FARMACIJA IR LAIKAS, 2023 m. Nr. 7