Gastroenterologija ir hepatologija. Intrahepatinė nėščiųjų cholestazė

Gyd. rezid. Vita Karpavičiūtė, gyd. Edita Kiudelienė,

 LSMUL KK Gastroenterologijos klinika

Intrahepatinė nėščiųjų cholestazė (INC) – tai tik nėštumo metu pasireiškianti kepenų liga, kuriai būdingas odos niežulys ir tulžies rūgščių koncentracijos serume padidėjimas. INC dažniausiai susergama II arba III nėštumo trimestrą, o po gimdymo niežulys per keletą dienų praeina savaime (biocheminiai kraujo rodikliai normalizuojasi per 1–4 sav.). INC prognozė nėščiosioms yra palanki, tačiau ši būklė gali didinti riziką vaisiui ir lemti nepalankias perinatalines baigtis, įskaitant priešlaikinį gimdymą (spontaninį ir jatrogeninį), vaisiaus vandenų užteršimą mekoniumu, naujagimių respiracinio distreso sindromą ir gydymo neonatologijos skyriuje poreikį, dėl to svarbi ankstyva ligos diagnostika, tinkamas gydymas bei nėščiosios ir vaisiaus priežiūra.

Paplitimas ir etiologija

Daugelyje šalių INC yra priskiriama retoms ligoms. Sergamumas visame pasaulyje skiriasi, svyruoja nuo < 1 iki 27,6 procento. Europoje sergamumas INC siekia 1,5 proc., o didžiausias stebimas Skandinavijos šalyse. Rizikos veiksniai, susiję su dažnesniu INC pasireiškimu, yra daugiavaisis nėštumas, ligos pasireiškimas ankstesnio nėštumo metu, teigiama šeiminė anamnezė, vyresnis moters amžius, be to, pastebėtas ryšys ir su lėtiniu hepatitu C.

INC etiologija iki šiol nėra visiškai aiški, tačiau labiausiai tikėtina, kad ligos atsiradimą lemia genetinių, hormoninių bei aplinkos veiksnių tarpusavio sąveika. Genetiniais tyrimais įrodytas fosfolipidų pernešiklio ABCB4 (MDR3) geno mutacijų ryšys su INC. Šio geno mutacijų paplitimas INC sergančių baltaodžių moterų grupėje siekia 16 procentų. Manoma, kad dėl genetinių pokyčių ir nėštumo metu padidėjusios estrogenų koncentracijos sutrinka tulžies rūgščių pernašos sistema. 

Konkretūs aplinkos veiksniai, lemiantys INC atsiradimą, iki šiol nebuvo nustatyti, tačiau yra prielaidų, kad ligos pasireiškimui gali turėti įtakos mažas seleno kiekis maiste bei vitamino D trūkumas: pastebėta, kad kai kuriose šalyse liga dažniau susergama šaltuoju metų laikotarpiu.

Klinikiniai požymiai

Plačiau skaitykite žurnale GASTROENTEROLOGIJA IR HEPATOLOGIJA, 2023 m.