„Lietuvos metų vaistininkas 2023“ Sigita Korbutaitė: „Prieš nugalėtojų paskelbimą pagalvojau: kaip būtų gerai laimėti sidabrą…“

„Lietuvos metų vaistininkas 2023“ rinkimų nugalėtoja, vaistinių tinklo „Gintarinė vaistinė“ atstovė vilnietė Sigita Korbutaitė neturėjo nė menkiausios nuojautos, kad komisijos sprendimu bus pripažinta geriausia 2023 metų metų vaistininke. Ji prisipažįsta prieš nugalėtojų paskelbimą atsargiai pagalvojusi tik apie sidabro medalį – kaip esą būtų smagu jį laimėti…

Sigitos lūkesčiai išsipildė su kaupu! Ir nieko keista – apie šaunią vadovę, puikią kolegę ir daugybe kitų gerų savybių pasižyminčią vaistininkę kalbama ne tik Vilniuje. Pakalbinome Lietuvos metų vaistininkę ir mes – apie jos kelią į farmaciją ir šiandienės vaistininkystės džiaugsmus bei rūpesčius.

Apdovanojama „Lietuvos metų vaistininkas 2023“ rinkimų nugalėtoja Sigita Korbutaitė

Sveikindama jau šeštąją Lietuvos metų vaistininko titulą laimėjusią vaistininkę norėčiau paprašyti, kad trumpai pristatytumėte mūsų žurnalo ir interneto svetainės emedicina.lt skaitytojams.

Gimiau ir augau Šilutėje. Čia ir mokiausibaigiau Šilutės Pamario pagrindinę mokyklą (šiuo metu – progimnazija), po to Vydūno gimnaziją. Farmacijos studijas baigiau Kaune, Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Turiu brolį Matą.

Kas lėmė, kad pasirinkote būtent farmacijos studijas?

Visų pirma, mane labai sudomino chemijos pamokos už tai noriu padėkoti pirmajai chemijos mokytojai Daliai. Dalyvaudavau ir chemijos olimpiadose. Taip pat puikiai sekėsi biologija. Iš dalies tai ir lėmė, kad linkau į sveikatos mokslus – norėjosi padėti žmonėms. Bet kaip gydytojos savęs niekada neįsivaizdavau. Mane žavėjo ramybė užėjus į bet kurią Šilutės vaistinę – vaistininkai man visada atrodydavo kaip tikri savo srities specialistai.

Beje, šiek tiek sąsajų su farmacija buvo ir mano giminėje: močiutės sesuo Eugenija buvo farmakotechnikė (dabar ji jau pensijoje). Tiesa, teta Eugenija medicinos mokyklą baigė dar Sibire, o grįžusi į Lietuvą dirbo Joniškyje.

Universitetą baigėte prieš beveik šešerius metus. Ką prisimenate iš studijų laikų?

Taip, studijas baigiau 2018 metais. Jas atsimenu kaip sunkias, bet įdomias. Mokytis reikėdavo pakankamai daug, praleista ne viena bemiegė naktisatsiskaitymai būdavo sunkūs, bet laboratoriniai darbailabai įdomūs. Ypač Analizinės chemijos ir Vaistų technologijos katedrose. Ten kurdavome ir gamindavome įvairias vaistų formas.

Su darbu vaistinėje turbūt susipažinote dar studijuodama?

Po antrojo kurso dirbau vaistinėje konsultante – tai išties leido susipažinti su tuo, kas laukia baigus studijas. Tiesa, išbandžiau ir darbą su farmacija susijusioje įmonėje – po ketvirto kurso atlikau papildomą praktiką įmonėje UAB „Vitardus“ (prekinis ženklasPipelinepharma), kur gavau pasiūlymą pasilikti.

Čia dirbdama vis dėlto supratau, kad man labiau prie širdies darbas vaistinėje. Nes vaistinėje darbas ne toks monotoniškas, diena prabėga labai greitai. Aišku, kad prie gero jausmo, traukiančio dirbti vaistinėje, prisideda ir kolektyvas.

Keletą metų dirbau ir vaistinėje, ir įmonėje, bet tapo per sunku, todėl teko pasirinkti vieną darbovietę.

Kiek jau metų dirbate vaistinėje? Kaip visą šį laiką sekėsi? Ar tai tas kelias, kuriuo nuo mokyklos laikų ir svajojote eiti?

Vaistininke dirbu pusšeštų metų, bet su darbo vaistinėje subtilybėmis, kaip jau minėjau, susipažinau dar prieš baigdama studijas.

Pirmoji mano darbo, kaip diplomuotos vaistininkės, patirtis buvo įgyta vaistinėse, esančiose gydymo įstaigose. Ten pavadavau vaistinės vedėją Jurgitą Bazienę,  buvau jos dešinioji ranka. Man patiko vaistinės vedėjo darbas – problemų sprendimas tiek su klientais, tiek kolektyve, taip patdarbo įvairovė…

Po pustrečių metų kitame filiale pasiūlė tapti vedėja – buvome keturios vaistininkės ir apskaitininkė. Praėjus metams, gavau pasiūlymą pereiti į dar didesnę vaistinę, kurioje dirbu iki šiol. Šiam filialui pavyko tapti didžiausia vaistine regione pagal kvitų skaičių ir apyvartą. Kolektyve esame aštuoni darbuotojai.

Kada dalyvavote mentorių atrankoje?

2020-aisiais metais, po atrankos, tapau vaistininke mentore. Tai buvo vidinis „Limedikos“ projektas, skirtas apmokyti naujus darbuotojus ir padėti esamiems įsisavinti naujoves, gerinant farmacinės paslaugos teikimo lygį.

Žvelgiant į visą karjeros kelią, kuris, tiesa, dar pakankamai trumpas, galiu pasakyti, kad man sekėsi – visos mano tiesiogiai ir netiesiogiai susijusios veiklos tikrai davė vaisių.

Ar jūsų darbinė biografija susijusi su vienu vaistinių tinklu, ar teko padirbėti įvairiuose tinkluose?

Pati pradžia, dar studijuojant, buvo darbas „Eurovaistinėje“. Čia ėjau vaistininko padėjėjos – konsultantės pareigas. Tada, pamenu, buvau ką tik baigusi antrąjį kursą. Vasarai pasibaigus, tai yra vėl prasidėjus studijoms, šio darbo atsisakiau, o vėl sugrįžau į vaistinę jau trečiojo kurso pabaigoje. Tada pasirinkau „Gintarinės vaistinės“ tinklą. Jame dirbu iki šiol.  

Ar pastebėjote tinkluose esant didesnių ar mažesnių skirtumų? Ar atskirų tinklų ypatumų neužfiksavote?

Didžiausi panašumai ir skirtumai turbūt priklauso nuo vadovo. Kiek daugiau laisvės jaučiu dirbdama „Gintarinėje vaistinėje“: nėra griežtos hierarchijos, puikiai sutariu su visais vadovais. Jie pasitikėjo manimi net ir tada, kai pati netikėjau savo galimybėmis. Būtent taip ir nutiko Lietuvos metų vaistininko rinkimuose (juokiasi – V. G.). Personalo vadovė Lina po apdovanojimo prasitarė jautusi, kad laimėsiu būtent aš.

Kuo jums patraukli vaistininko profesija?

Pirmiausia – dėl nuolatinio tobulėjimo. Tobulėti „priverčia“ ne tik būtinos tobulinimosi valandos dėl licencijos pratęsimo, bet ir vaistinės klientai, pacientai. Apie kai kurias naujoves informacija juos pasiekia greičiau nei mus.

Vaistinėje visos dienos nėra nuobodžios – daug skirtingų situacijų, daug įvairių klientų. Būtina išmokti bendrauti su visais – tiek vyresniais, tiek jaunesniais žmonėmis. Pas mus kasdien užsuka ir daug užsieniečių – taip tobulinu užsienio kalbų lygį, sužinau apie pas mus neregistruotus vaistus, galiu stebėti kultūrinius skirtumus.

Taip pat domiuosi įvairiomis naujovėmis, dalyvauju įvairiuose kursuose, tokiuose kaip „Women Go Tech“ (apie technologijas), „Ateities įgūdžių kursas“ (apie įvairius naudingus įgūdžius ir jų panaudojimą, kaip antai viešą kalbėjimą, laiko planavimą, streso valdymą), ir panašiai.

Ką keistumėte vaistininko darbe, jei būtų jūsų valia?

Plačiau skaitykite žurnale FARMACIJA IR LAIKAS, 2024 m. Nr. 2

FARMACIJOS IR LAIKO archyvo nuotraukos