Nacionalinis vėžio institutas: nuo žinių sklaidos iki klinikinės praktikos ir mokslinių tyrimų sintezės

Onkologija, ją apimantis mokslas bei klinikinė praktika, išlieka viena aktualiausių ir svarbiausių medicinos sričių. Vėžys žmonijai žinomas nuo priešistorinių laikų. Ir nors mokslo pažanga akivaizdi, kasmet vis daugiau žmonių suserga šia klastinga, sunkia liga. Belieka tikėtis, kad nuolat vystantis mokslui turėsime vis daugiau galimybių vėžį sėkmingai gydyti. Plačiau apie onkologijos aktualijas kalbamės su vienintelės specializuotos, Europos vėžio institutų organizacijos akredituotos onkologijos įstaigos Lietuvoje – Nacionalinio vėžio instituto direktoriumi doc. dr. Valdu Pečeliūnu

Doc. dr. V. Pečeliūnas

Nacionalinis vėžio institutas (NVI) – didžiulė mokslo institucija, vykdanti onkologijos srities mokslinius tyrimus bei intensyvią klinikinę veiklą. Kokia šios įstaigos vieta bendrame Lietuvos gydymo įstaigų kontekste? Kaip vertinate savo, kaip vadovo, misiją?

Didžioji NVI veiklos dalis susijusi su sveikatos priežiūros paslaugų teikimu. Asmens sveikatos priežiūros dalis vyrauja pagal finansinius rodiklius, pagal darbuotojų skaičių, devyni iš dešimties specialistų teikia asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Bet ypatingas ir labai unikalus segmentas yra būtent mokslo padaliniai. Mokslo padaliniuose iš viso dirba 100 darbuotojų. Mokslo padaliniai su profesionaliais mokslo darbuotojais yra NVI ypatumas. Būtent šie darbuotojai mokslo tyrimus bei mokslo progresą priartina prie pacientų. Klinicistai tiesiogiai teikia asmens sveikatos priežiūros paslaugas, bendradarbiaudami su mokslo padaliniais. Viena vertus, tai praplečia klinicistų žinių spektrą, antra – neabejotinai papildo mokslininkų idėjų krepšelį, leidžia suprasti aktualiausias klinikinės praktikos problemas. Toks bendradarbiavimas yra labai praktiškas. Turiu patirties kitose gydymo įstaigose, kuriose irgi buvo vykdoma mokslinė veikla, galiu tik konstatuoti, kad tiesioginė profesionalių mokslo darbuotojų veikla kartu su klinicistais yra didelį potencialą turintis veiksnys.

Iš kitų institucijų NVI išsiskiria dar vienu dalyku – turi NVI įstatymą, kuriame numatyti pagrindiniai instituto veiklos tikslai. Kaip minėjau, be to, kad vystome onkologijos mokslo sritį, dar teikiame ir asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Taip pat esame įgalioti bei įpareigoti visuomenei vykdyti kur kas platesnę nei kitos įstaigos veiklą, tai yra skleisti onkologijos mokslo žinias, šviesti visuomenę, diegti onkologijos mokslinių tyrimų rezultatus į klinikinę praktiką, vesti Vėžio registrą, pagal savo kompetencijas atstovauti Lietuvai onkologijos klausimais tarptautinėse organizacijose, taip pat metodiškai vadovauti kitoms įstaigoms. Taigi, turime labai daug įpareigojimų. Ir, žinoma, pagrindinė mano, kaip vadovo, užduotis – stengtis, kad tie įpareigojimai bei įgaliojimai būtų įgyvendinti. 

Kokie Jūsų vadovaujamo instituto prioritetai numatyti pastaruoju metu? 

Onkologijos sritis, apskritai – medicina, labai sparčiai vystosi. Ir tas progresas vis greitėja. Manau, jog onkologija yra viena iš sparčiausiai besivystančių medicinos sričių. Kadangi keičiasi aplinkybės, mokslo pažanga didžiulė, mes taip pat turime nuolat keistis, tobulėti. Vienas iš svarbiausių uždavinių būtų pokyčio kultūros diegimas organizacijoje. Šiuo metu galbūt pagrindinė, daug dėmesio reikalaujanti sritis, yra sveikatos duomenys ir jų panaudojimas sprendimų priėmimui, paslaugų kokybės bei efektyvumo gerinimui. Sveikatos, genetinių duomenų panaudojimas jau dabar neretai leidžia pritaikyti gydymą pacientui asmeniškai – tai vadinama personalizuota medicina. Artimiausioje ateityje personalizuotos ar tiksliosios medicinos mastas reikšmingai augs. Šioje srityje NVI vykdo reikšmingą misiją, vadovauja Lietuvos biobankų projektui, kurio tikslas sukurti biobankų infrastruktūrą Lietuvoje ir įsijungti į tarptautinį biobankų tinklą (BBMRI). Sėkminga biobankų veikla labai svarbi personalizuotos medicinos vystymui.

Sveikatos duomenų panaudojimo, biobankų vystymo kryptys pastaruoju metu yra ypač svarbios – jos užtikrins medicinos pažangą. Neabejotinai toliau vystysime genetikos mokslo projektus, plėsime genetikos tyrimų spektrą ir apimtis klinikinėje praktikoje. Labai svarbios NVI mokslo kryptys – vėžio ląstelių terapija, imunologija, biofizika. Turėdami šių sričių mokslinį įdirbį, kompetencijas, galime užtikrinti onkologijos srities lyderystę. 

Sausio viduryje startavo robotinės medicinos projektas. Chirurginiu robotu atliekamos operacijos įgauna pagreitį, šis metodas užtikrina procedūrų saugumą, gerina paslaugų kokybę. Labai džiaugiamės šio projekto įgyvendinimu praktikoje. Tai pagrindiniai šių metų prioritetai. 

Dar vienas labai svarbus mūsų veiklos aspektas – pacientų patirčių mūsų įstaigoje gerinimas. Puikiai suprantame, kad onkologine liga susirgęs pacientas išgyvena didžiulį sukrėtimą. Labai stipriai pasikeičia jo gyvenimas, atsiranda daug neigiamų emocijų, todėl labai norisi, kad mūsų įstaiga visiems pacientams būtų dar palankesnė, kad ligonių patirtys būtų kuo geresnės. Esu pasirašęs įsakymą dėl Pacientų tarybos steigimo. Tai vienas iš žingsnių, skirtų įstaigos ir pacientų bendradarbiavimui stiprinti.

Ar būtų galimybė įvertinti instituto svarbą ir naudą Europos kontekste?

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2024 m. Nr. 3