„Otorinolaringologijos aktualijos“. Ranulos: apžvalga, klasifikacija ir gydymas

Ieva Klinavičiūtė, dr. Nora Ulozaitė-Stanienė, doc. dr. Vykintas Liutkevičius

LSMUL KK Ausų, nosies ir gerklės ligų klinika

Reikšminiai žodžiai: ranula, seilių liaukos, poliežuvinė seilių liauka.

Santrauka. Ranula – tai pseudocista arba darinys, susiformavęs dėl sutrikusios poliežuvinės seilių liaukos sekrecijos. Šiame tekste pateikiama apžvalga, kaip tinkamai diagnozuoti, ištirti ir gydyti šį susirgimą. 

Ranulas: overview, classification and treatment

Key words: ranula, salivary glads, sublingual gland.

Abstracts. Ranula it is a pseudocyst formed, due to impaired secretion of the sublingual salivary gland. This text provides an overview of how to correctly diagnose, examine and treat this disease.

Ranulų susidarymas

Ranula – tai pseudocista arba darinys, susiformavęs dėl sutrikusios poliežuvinės seilių liaukos sekrecijos. Seilių liaukos yra egzokrininės sistemos liaukos, kurios išskiria seiles į burnos ertmę. Didžiosios seilių liaukos skirstomos į paausines, pažandines bei poliežuvines. Paausinės ir pažandinės liaukos yra veikiamos parasimpatinės sistemos, t. y. išskiria seiles vykstant maisto virškinimo bei rijimo procesams burnoje. Poliežuvinės seilių liaukos seiles išskiria nuolat [1]. 

Ranulos susiformuoja veikiant trauminiam veiksniui, kai yra pažeidžiamas pažandinės seilių liaukos latakas ir dėl to audiniai ima randėti. Tai lemia latako stenozę, galimą konkrementų formavimąsi bei lėtinį latako ar liaukos uždegimą [2]. Kabunda et al. atliktame tyrime aptariamas žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) ryšys su ranulos formavimusi. Nustatyta, jog ŽIV sukelia lėtinį seilių liaukos latakų uždegimą, kuris lemia audinių randėjimą aplink latakus. Pažeista latako membrana išplonėja, sekretas išsilieja į aplinkinius audinius [3]. Taip pat pagal etiologinius veiksnius ranulos gali būti idiopatinės, jų kilmė bei atsiradimo priežastis nėra aiški. Epidemiologiškai ranulos pasireiškia vaikams, paaugliams bei 25–35 metų žmonėms [2]. Poliežuvinei seilių liaukai nuolat išskiriant seiles, dėl išvardytų etiologinių, trauminių veiksnių, įvyksta seilių ekstravazacija. Seilių patenka į pogleivinį burnos dugno audinių sluoksnį. Dėl audiniuose veikiančio hidrostatinio slėgio poliežuvinė seilių liauka nepertraukiamai išskiria seiles. Ekstravazijos metu seilėms pasiekus ar prasiskverbus pro malamojo poliežuvio (m. mylohyoideus) raumens skaidulas, susiformuoja prasiskverbiančioji, (plunging) kaklo ranula. Detalus schematinis ranulos susiformavimo mechanizmas pateikiamas pirmame paveiksle.

Plačiau skaitykite žurnale OTORINOLARINGOLOGIJOS AKTUALIJOS, 2023/2024 m.