SAM: geresnės galimybės studijuoti ir patrauklesnės darbo sąlygos

Kad užtikrintų pakankamą sveikatos priežiūros specialistų skaičių, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) imasi priemonių jiems pritraukti ir išlaikyti darbo vietose. Prioritetas teikiamas studijų ir stipendijų finansavimui ir darbo sąlygų gerinimui, taip pat šalį arba sveikatos priežiūros sektorių palikusių specialistų susigrąžinimui. Šiemet bus paskelbti ir pradėti įgyvendinti sveikatos priežiūros specialistų įgalinimo, pritraukimo ir išlaikymo projektai, kuriems iki 2029 m. numatyta kiek daugiau nei 30 mln. eurų.

Pasak sveikatos apsaugos viceministro Aurimo Pečkausko, su žmogiškųjų išteklių trūkumu šiandien susiduria daugelis valstybių, ir kiekviena šalis, taip pat ir Lietuva, jau šiandien turi imtis priemonių, kurios užtikrintų reikiamą sveikatos priežiūros specialistų skaičių.

„Pirmiausiai, turime paskatinti jaunimą rinktis sveikatos srities studijas ir didinti valstybės finansuojamų vietų skaičių toms specialybėms, kurių prognozuojamas trūkumas yra didžiausias. Taip pat turime sukurti mechanizmą, kuris padėtų susigrąžinti specialistus, kurie jau turi kvalifikaciją, bet dėl tam tikrų priežasčių pasitraukė iš sveikatos sistemos arba išvyko iš Lietuvos. Tęsdami dialogą su medikų profesinėmis sąjungomis, toliau nuosekliai gerinsime medikų darbo sąlygas, didinsime jų darbo užmokestį“, – teigia A. Pečkauskas.

Viceministras atkreipia dėmesį, kad vienos paklausiausių specialybių – slaugytojų karjeros galimybės plečiasi, paklausa šiai profesijai išliks didelė ir ateityje.

„Todėl raginu jaunuolius, kurie jau mokykloje pradeda galvoti apie ateities profesiją, pagalvoti apie šią galimybę. Slaugytojo specialybės prestižas auga, nes slaugytojas įgauna daugiau kompetencijų ir tampa vis labiau vertinamas. Taip pat gerėja darbo sąlygos, didėja darbo užmokestis, gydymo įstaigos imasi šiuolaikiškų vadybos sprendimų, kad pritrauktų darbuotojus“, – teigia viceministras.

Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamuose projektuose, kuriuos šiemet bus pakviestos įgyvendinti savivaldybės, yra numatytas studijų kainos ir stipendijų finansavimas, priedai prie gydytojų rezidentų darbo užmokesčio, kvalifikacijos tobulinimas ir kitos veiklos. Sveikatos priežiūros specialistų įgalinimo, pritraukimo ir išlaikymo projektams iki 2029 m. iš viso numatyta kiek daugiau nei 30 mln. eurų.

Vyriausybės strateginės analizės centro (STRATA) 2023 m. atnaujintas tyrimas prognozuoja, kad 2032 m. Lietuvoje trūks 4 643 bendrosios praktikos slaugytojų, 2 355 slaugytojų padėjėjų, 1 328 išplėstinės praktikos slaugytojų, 543 gydytojo odontologo padėjėjų, 269 šeimos gydytojų, 207 vidaus ligų gydytojų, 146 vaikų ligų gydytojų, 134 skubiosios medicinos gydytojų.

Išanalizavusi esamą situaciją ir pateiktas prognozes, SAM parengė Sveikatos priežiūros specialistų pritraukimo ir išlaikymo veiksmų 2024–2029 metų planą, kuris padės mažinti sveikatos priežiūros specialistų netolygų pasiskirstymą nacionaliniu mastu ir mažinti tam tikrų profesinių kvalifikacijų ir specializacijų sveikatos priežiūros specialistų trūkumą.

Plačiau apie veiksmų planą skaitykite ČIA.

SAM Komunikacijos skyrius