Laboratoriniai antitrombozinio gydymo aspektai

Dr. Valdas Banys,

Lietuvos laboratorinės medicinos draugija

Vartojant antitrombozinius vaistus reikalinga nuolatinė terapinio poveikio laboratorinė kontrolė. Priklausomai nuo klinikinių aplinkybių, atliekamų procedūrų (inkstų dializės, dirbtinės kraujo apytakos, perkutaninių vainikinių arterijų intervencijų ir kt.), antikoaguliantai skiriami skirtingai. Klinikinėje praktikoje yra situacijų, kai tikslinga netgi naujos kartos geriamųjų antikoaguliantų, antiagregantų stebėsena, siekiant ištirti individualų terapinį poveikį, parinkti vaisto dozę, įvertinti vartojimą. 

Inkstų funkcijos rodikliai

Skiriant gydymą antikoaguliantais ir / arba antiagregantais, svarbu atsižvelgti į paciento inkstų funkciją, kadangi dalis šių vaistų daugiausia šalinami per inkstus, o inkstų funkcijos sutrikimas gali nulemti vaisto akumuliaciją ir didinti perdozavimo bei kraujavimų riziką. Esminiai inkstų funkcijos rodikliai yra kreatinino koncentracija ir apskaičiuotasis glomerulų filtracijos greitis (aGFG).

Vadovaujantis Europos klinikinės chemijos ir laboratorinės medicinos federacijos (EFLM angl. European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) lėtinių inkstų ligų darbo grupės rekomendacijomis, kreatinino koncentracijai nustatyti priimtiniausias tyrimo metodas yra fermentinis (ypač vaikų populiacijoje). 

Kasdienėje praktikoje, mokslinėje literatūroje, vaistų anotacijose ir jų dozavimo rekomendacijose terminai „kreatinino klirensas“ ir „GFG“ dažnai yra vartojami sinonimiškai, nes tarsi apibūdina tą patį – inkstų veiklą. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad „kreatinino klirensas“ ir „GFG“ yra nustatomi skirtingais būdais, todėl iš esmės skiriasi. 

Kreatinino klirensas apskaičiuojamas iš pamatuotų serumo kreatinino ir paros šlapimo kreatinino verčių ir yra išreiškiamas ml/min. Apskaičiuojamas GFG (aGFG) pagal Cockcroft Gault formulę (aGFG-CG) dažnai klaidingai vadinamas kreatinino klirensu pagal Cockcroft Gault. Skirtingai nei kreatinino klirensas, aGFG-CG formulės sudedamosios dalys yra pamatuota kreatinino koncentracija kraujo serume, asmens lytis, amžius ir kūno svoris. Kūno svorio informacija dažnu atveju laboratorijoms yra neprieinama, todėl laboratorijos negali apskaičiuoti aGFG-CG. Tokiais atvejais aGFG-CG apskaičiuoti tenka patiems klinicistams. 

Lietuvos laboratorijose aGFG priimta skaičiuoti pagal CKD-EPI 2009 metais į klinikinę praktiką įvestą formulę (aGFG-CKD-EPI), kurioje naudojama pamatuota kreatinino kraujo serume vertė, informacija apie asmens lytį, rasę ir amžių. Rezultatai yra koreguoti pagal standartinį kūno paviršiaus plotą (1,73 m2) ir išreiškiami ml/min./1,73 m2 matavimo vienetais. Šią formulę naudoti rekomenduoja tarptautinės organizacijos KDIGO (angl. Kidney Disease Improving Global Outcomes) ir KDOQI (angl. Kidney Disease Outcomes Quality Initiative), taip pat Lietuvos nefrologijos, dializės ir transplantacijos asociacija (LNDTA).

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE EKSPERTŲ REKOMENDACIJOSE (2024 m. Nr. 7)