Ryšys tarp H. pylori ir GERL. H. pylori eradikacijos poveikis GERL paplitimui

Mantas Kriukas1, prof. dr. Juozas Kupčinskas2

1LSMU Medicinos fakultetas

2LSMUL KK Gastroenterologijos klinika 

Gastroezofaginio refliuksio liga (GERL) – skrandžio turinio refliuksas, sukeliantis klinikinius simptomus, kurie vargina du ar daugiau kartų per savaitę, paveikia gyvenimo kokybę ir / ar didina komplikacijų atsiradimo riziką [1]. Tai vienas dažniausių virškinimo trakto susirgimų, GERL atvejų skaičius pasaulyje smarkiai didėja. Įvairių literatūros šaltinių duomenimis, sergamumas GERL yra nuo 8 iki 41 procento, priklausomai nuo regiono, mitybos įpročių ir populiacijos ypatumų [2, 3].

Sergamumo didėjimas siejamas su gyvenimo trukmės ilgėjimu, antsvoriu, gyvenimo būdo pasikeitimu bei galimai mažėjančiu infekuotumu Helicobacter pylori (H. pylori) populiacijoje.

Įvadas

Remiantis Mastrichto VI gairėmis, H. pylori yra patogenas, kuris visiems užsikrėtusiesiems sukelia skrandžio gleivinės uždegimą, o apie 10 proc. užsikrėtusiųjų išsivysto dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opaligė [4]. Taip pat H. pylori yra patvirtinta kaip vienas iš skrandžio vėžio išsivystymą predisponuojančių veiksnių [5]. Neabejotinas ir H. pylori infekcijos ryšys su skrandžio MALT limfoma [6]. Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintose skrandžio vėžio prevencijos gairėse (remiamasi Japonijos, kaip didelio sergamumo skrandžio vėžiu šalies, rekomendacijomis) nurodoma, kad H. pylori eradikacija yra pagrindinė šios ligos prevencijos priemonė [7]. 

Diskutuotinas išlieka H. pylori infekcijos ir GERL ryšys bei H. pylori eradikacijos reikšmė sergamumui GERL.

Plačiau skaitykite žurnale GASTROENTEROLOGIJA IR HEPATOLOGIJA, 2024 m. Nr. 1