Profesoriaus įspėjimas: tai daugiau nei du kartus didina trombų susidarymo riziką!

„Šešių valandų trukmės ir ilgesnė kelionė lėktuvu daugiau nei 2 kartus didina trombų susidarymo riziką, lyginant su trumpesniais skrydžiais“, – įspėja Kauno klinikų gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius, pabrėždamas, jos pasirinkimas skristi verslo klase neapsaugo nuo trombų susidarymo, lyginant su pasirinkusiais skrydį ekonomine klase.

Prof. Raimondas Kubilius

Kaip teigia profesorius, staiga atsiradęs nejudrumas dėl ligos ar traumos gali sukelti giliųjų venų trombozę, kuri gali baigtis mirtimi arba sunkia negalia. Paradoksalu, bet tokia situacija niekada nepasitaiko žiemą miegantiems gyvūnams, kurie ilgą laiką praleidžia nejudrūs.

Anot profesoriaus R. Kubiliaus, nuo seno mokslininkai smalsavo, kodėl žiemos miegu miegančioms meškoms nesusidaro trombai.

„Science“ žurnale publikuotame tyrime nustatyta, kad žiemos miegu užmigusių meškų kraujyje yra mažas kiekis baltymo HSP47, nejudros metu apsaugantis nuo krešulių susidarymo. Šio baltymo mažas kiekis būdingas ne tik meškoms. Tyrime stebėtoms paršavedėms, kurios iki 28 dienų buvo beveik nejudrios, kol maitino paršelius, HSP47 kiekis taip pat buvo mažesnis. Tačiau lieka neatsakytas klausimas, kaip nejudrumas skatina HSP47 baltymo sintezės slopinimą.

Tyrėjai apibendrino, kad remiantis šio tyrimo rezultatais, ateityje naujai kuriamų vaistų tikslas būtų sustabdyti HSP47 sąveiką su baltymais ir imuninės sistemos komponentais, sukeliančiais trombozę ir trombų susiformavimą giliosiose venose.

Žmonių didieji giliųjų venų trombozės rizikos veiksniai

❗️Atliktos operacijos

❗️Šlaunikaulio ir kelio sąnario operacija

❗️Kojų kaulų lūžis

❗️Nėštumas ir gimdymas

❗️Galūnių imobilizacija

❗️Ilgai trunkanti hospitalizacija

❗️Buvusi venų trombozė

❗️Venų varikozė

Mažos rizikos veiksniai

❗️Estrogenų ir geriamųjų kontraceptikų vartojimas

❗️Nutukimas (KMI ≥ 30 kg/m2)

❗️Ilgiau nei 3 val. trunkanti kelionė

❗️Paviršinių kojų venų trombozė

❗️Lėtinės ligos (širdies nepakankamumas, arterinė hipertenzija, širdies ritmo sutrikimai, plaučių ligos)

❗️Sunki infekcija (sepsis, pneumonija ir kt.)

❗️Vyresnis negu 40 metų amžius

emedicina.lt archyvo nuotrauka