Prof. R. Kubilius – apie populiariausią suaugusiųjų gėrimą

Kauno klinikų gydytojas kardiologas, prof. dr. Raimondas Kubilius Žinių radijo laidoje su žurnalistu Aurimu Peredniu aptarė populiariausią suaugusiųjų gėrimą – kavą. Štai kokie buvo išskirti svarbiausi profesoriaus pastebėjimai.

Kava pasaulyje yra pats populiariausias suaugusiųjų gėrimas. Skaičiuojama, kad apie 90 proc. suaugusių asmenų vartoja kofeino turinčius maisto produktus ir gėrimus.

Radijo laidos akimirka

Kavoje yra daugiau nei 1000 įvairių cheminių junginių, įskaitant angliavandenius, lipidus, mineralus, alkaloidus, fenolinius junginius ir kt. Kofeinas, arba 1,3,7-trimetilksantinas, yra endogeninis stimuliatorius, katalizuojantis fizinį aktyvumą ir mažinantis nuovargį.

Kofeinas yra natūralus nutraceutikas arba biologiškai aktyvi medžiaga, teigiamai veikianti sveikatą. Kava visuomet buvo mokslininkų pabrėžiama kaip turinti daugialypį palankų poveikį sveikatai.

Manoma, kad išgerti 3-5 puodelius kavos per dieną yra norma, tačiau galutinai dėl to mokslininkai nesutaria.

2025 m. sausio mėn. „European Heart Journal“ paskelbtų tyrimų duomenimis, žmonėms, geriantiems kavą rytais, yra tiek mažesnė rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, tiek nuo visų ligų apskritai, palyginti su besimėgaujančiais kava visos dienos metu.

Tyrėjai pabrėžia, kad iki šiol atlikti tyrimai rodo, jog kava nepadidina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos ir, atrodo, sumažina kai kurių lėtinių ligų, pavyzdžiui, 2 tipo cukrinio diabeto, išsivystymo riziką.

Tyrime dalyvavusių 40 725 suaugusiųjų buvo klausiama apie mitybą, vartotus gėrimus, įskaitant ir kiek gėrė kavos. Apie 36 % gerdavo kavą rytais (daugiausia iki pietų), 16 % žmonių kavą gėrė visą dieną (ryte, po pietų ir vakare), o 48 % kavos negėrė.

Palyginti su asmenimis, negėrusiais kavos, rytinės kavos mėgėjai 16 % rečiau mirė nuo bet kokios priežasties ir 31 % mažiau nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tačiau visą dieną kavą geriančių asmenų rizika nesumažėjo, palyginti su kavos negeriančiais asmenimis.

Rytinės kavos mėgėjams rizika buvo mažesnė nepriklausomai nuo to, ar jie gėrė saikingai (2-3 puodeliai), ar gausiai (daugiau nei 3 puodeliai). Rytais geriantiems 1 kavos puodelį rizika sumažėjo mažiau.

Rezultatai rodo, kad svarbu ne tik ar geriate, kiek geriate, bet ir KADA geriate kavą. Manoma, kad ateityje gali pasipildyti rekomendacijos, pabrėžiančios geriausią laiką kavos gėrimui.

Šis tyrimas nenurodo, kodėl kavos gėrimas ryte sumažina mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Galimas paaiškinimas – kavos vartojimas po pietų ar vakare gali sutrikdyti cirkadinius ritmus ir hormonų, pavyzdžiui, melatonino, išsiskyrimą. Tai savo ruožtu lemia širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnių, tokių kaip uždegimas ir kraujospūdis, pokyčius.

Daugiau nei 3 kavos puodeliai per dieną skatina kalcio išsiskyrimą su šlapimu, ir tai, ypač moterims, yra kaulų retėjimo (osteoporozės) išsivystymo rizikos veiksnys.

Nėra žinoma, ar kavos poveikis priklauso nuo kavos pupelių rūšies, skrudinimo tipo, kavos ruošimo būdo, esančių rizikos veiksnių (rūkymas, padidintas AKS ir kt.), sveikatos būklės ir kitų kintamųjų.

Rekomenduojama gerti filtruotą kavą, nes plikant kavą puodelyje susidaro sterolių, didinančių cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Paruošta pagal Žinių radijo laidą