Aušrinė Sasnauskaitė2, Ugnė Stimbirytė2, Simona Abraitytė2, Jolanta Kudzytė1,
1 LSMU MA Vaikų ligų klinika;
2 Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Medicinos fakultetas
Atopinis dermatitas – lėtinė, atsinaujinanti uždegiminė odos liga, priskiriama IgE ir ne IgE sukeliamų ligų grupei. Vienas iš diagnostinių metodų – odos lopo mėginys (OLM), kuris yra neinvazinis tyrimas, padedantis įtarti lėtojo tipo įsijautrinimą maisto produktams atopiniu dermatitu sergantiems vaikams, kai kraujo serume nenustatoma padidėjusi IgE koncentracija. 2022–2024 m. LSMUL Kauno klinikų Vaikų ligų klinikoje buvo atliktas odos lopo mėginio su maisto alergenais tyrimas vaikams, kurie dėl atopinio dermatito buvo ambulatoriškai konsultuoti vaikų alergologo LSMUL KK Vaikų konsultacinėje poliklinikoje. Iš viso buvo ištirti 299 vaikai nuo 3 mėn. iki 16 metų amžiaus. Šio tyrimo rezultatai buvo palyginti su 2015 m. toje pačioje klinikoje atliktu panašiu tyrimu.
Gauti rezultatai: atopiniu dermatitu sergantiems vaikams, atliekant odos lopo mėginius su 14 standartinių ir 11 atsineštų maisto produktų, dažniausiai rasti šie 5 maisto alergenai: kviečiai, grikiai, žemės riešutai, vištiena ir morka. Tyrimo duomenys buvo lyginami su moksliniame žurnale „Vaikų pulmonologija ir alergologija“ 2015 m. publikuotu straipsniu, kuriame analizuoti panašūs vaikams atliktų OLM rezultatai. Abiejų tyrimų, kuriuose vertintas OLM su maisto alergenais, duomenimis, dažniausias maisto alergenas tarp atopiniu dermatitu sergančių vaikų išlieka kviečiai. Šis tyrimas patvirtina, kad lėtosios (uždelsto tipo) alerginės reakcijos yra gana dažnos atopiniu dermatitu sergantiems vaikams, todėl odos lopo mėginys su maisto alergenais yra informatyvi ir perspektyvi diagnostinė priemonė lėtosioms alerginėms reakcijoms nustatyti.
Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2025 m. Nr. 1