Lietuvą Europos kraujo aljanse atstovaus Nacionalinis kraujo centras

Slovėnijoje vykusiame Europos kraujo aljanso (European Blood Alliance) renginyje Lietuva, atstovaujama VšĮ Nacionalinio kraujo centro (NKC) vadovo dr. Vytenio Kalibato, tapo pilnateise šios organizacijos nare. Į Europos kraujo aljansą priimamos tik tos Europos Sąjungos šalys, kuriose išvystyta kraujo tarnyba ir veikia viena stipri kraujo tarnybos institucija, įgyvendinanti kraujo tarnybos politiką konkrečioje šalyje. Kartu su Lietuva į Europos kraujo aljansą, įtakingiausią šios srities Europos organizaciją, buvo priimta Vengrija, Estija ir Islandija.


Tai, kad Lietuva tapo šios organizacijos nare – neabejotinas Lietuvos kraujo tarnybos įvertinimas. Juo labiau, kad į Europos kraujo aljansą kol kas nepriimtos daugelis neseniai į Europos Sąjungą įstojusių šalių, tokių kaip Lenkija, Čekija, Latvija. Europos kraujo aljanso reikalavimų dar neatitinka Ispanija ir Graikija.


Nacionalinis kraujo centras, atstovaujantis mūsų šalį Europos kraujo aljanse, atitiko narėms keliamus reikalavimus – tai konstatavo prieš kelis mėnesius NKC tinkamumą tapti aljanso nare vertinęs Suomijos Raudonojo kryžiaus kraujo tarnybos generalinis direktorius, Europos kraujo aljanso komiteto narys, dr. Jukka Rautonen. Lietuvoje NKC vykdo veiklą didesnioje šalies teritorijoje ir per metus, kartu su savo filialais Klaipėdoje ir Panevėžyje surenka per 55 tūkst. kraujo donacijų, t.y. apie 60 proc. visų donacijų Lietuvoje.


Dr. Jukka Rautonen pastebėjimu – NKC gali atstovauti Lietuvą, nes tai, jo manymu, išvystyta institucija, turinti aiškius veiklos standartus, atitinkančius ES direktyvas bei sėkmingai įgyvendinanti saugus kraujo politiką Lietuvoje.


Europos kraujo aljanso tikslas – siekti aktyvesnio bendradarbiavimo tarp Europos šalių kraujo tarnybų, keistis aktualia informacija, formuoti bendrą ES šalių kraujo tarnybų nuomonę aktualiais klausimais ir priimant svarbius sprendimus. Europos kraujo aljanso nuomonė dažnai įtakoja Europos Komisijos sprendimus, priimant ES direktyvas dėl kraujo donorystės ir kraujo tarnybų veiklos.



Jūratė Vaidelienė,

Ryšių su visuomene specialistė
VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“