Prioritetinė strategijos kryptis – psichikos sutrikimų prevencija ir psichikos sveikatos stiprinimas

Vyriausybė patvirtino Psichikos sveikatos strategijos projektą. Jis bus teikiamas Seimui. Šios strategijos tikslas – gertinti visuomenės psichikos sveikatą ir apginti psichikos sveikatos sutrikimų turinčių žmonių teises.

Psichikos sveikatos strategijoje pabrėžiama, kad kuriant modernią psichikos sveikatos priežiūros sistemą prioritetai bus teikiami psichikos sveikatos priežiūros svarbos įtvirtinimui valstybės politikoje, psichikos sutrikimų prevencijai, psichikos sveikatos priežiūros paslaugų tinklo plėtrai, finansavimo mechanizmo tobulinimui, psichikos sveikatos būklės nuolatiniam stebėjimui ir moksliniam vertinimui. Akcentuojamas psichikos sveikatos stiprinimas bei pacientų ir nevyriausybinio sektoriaus vaidmens didinimas.
Psichikos sveikata yra neatskiriama bendrosios individo ir visuomenės dalis. Ji apibrėžiama kaip geros savijautos pojūtis, emocinė ir dvasinė būsena, leidžianti žmogui džiaugtis gyvenimo pilnatve, išgyventi skausmą ir liūdesį. Psichikos sveikata – tai ne vien psichikos ligos ar sutrikimo nebuvimas. Valstybės ekonominė ir socialinė gerovė tiesiogiai priklauso nuo to, kokia kiekvieno piliečio ir visos visuomenės psichikos sveikata. Strategijoje numatyta politiniu lygiu įtvirtinti svarbiausius psichikos sveikatos priežiūros principus ir prioritetines kryptis. Tai sąlygotų mokslo žiniomis pagrįstą psichikos sveikatos priežiūrą ir kokybišką psichikos sveikatos priežiūros sistemos funkcionavimą.
Strategijoje numatytos nuostatos bus realizuojamos Vyriausybei patvirtinus atitinkamą valstybinę programą ir jos įgyvendinimo priemones. Šią veiklą koordinuos Valstybinė psichikos sveikatos komisija ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Strategijos projektas parengtas siekiant įgyvendinti Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos psichikos sveikatos saugą reglamentuojančių teisės aktų nuostatas.