Sveikatos draudimo ir ligonių kasų sukaktis



Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą Lietuvos Respublikos Seimas pirmą kartą patvirtino 1997 metais, įsigaliojus Sveikatos draudimo įstatymui. Tais metais jį sudarė 1,31 mlrd. litų, o per dešimtmetį vis didėdamas jis išaugo kone triskart: 2007-ųjų planuojamos PSDF biudžeto pajamos jau siekia 3,6 milijardo litų.



Ir ligonių kasų, ir apskritai sveikatos apsaugos sistemos įstaigų darbuotojams ne tik tų metų, bet ir 1992-ųjų pradžia yra įsimintina: nuo 1992 m. sausio 10 dienos pirmojo po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo sveikatos apsaugos ministro Juozo Oleko įsakymu buvo įkurta Valstybinė ligonių kasa – taip prieš 15 metų prasidėjo privalomojo sveikatos draudimo atkūrimas mūsų šalyje.


Ta proga šių metų sausio 10 dieną įvyko tarptautinė konferencija apie privalomojo sveikatos draudimo aktualijas, plėtojimo kryptis. Pranešimus perskaitė Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorius Algis Sasnauskas, Lenkijos valstybinio sveikatos fondo prezidentas Andžejus Sosniežas ir Latvijos valstybinės privalomojo sveikatos draudimo agentūros direktoriaus pavaduotojas Janis Grinvalds, diskutavo, prisiminimais dalijosi buvę sveikatos apsaugos ministrai J. Olekas, L. M. Stankevičius, J. Galdikas, giminingų institucijų atstovai, privalomojo sveikatos draudimo ir ligonių kasų kūrėjai bei puoselėtojai. Šiame susitikime dalyvavo gausus būrys valstybinių institucijų, gydymo įstaigų, medikų ir pacientų, savivaldybių organizacijų vadovų ir atstovų, dabartinių ir buvusių ligonių kasų darbuotojų.


Sveikatos apsaugos ministras R. Turčinskas grupei ligonių kasų darbo veteranų įteikė padėkos raštus.


Valstybinės ligonių kasos prie SAM
Ryšių su visuomene skyrius