Memorandumas dėl Visorių-Santariškių biotechnologijų slėnio įkūrimo Vilniuje suvienijo mokslo, verslo bei valdžios atstovus

Bendradarbiavimo memorandumas – dar vienas konkretus žingsnis įgyvendinant Vilniaus miesto žinių ekonomikos branduolio idėją. Susitardami įkurti Slėnį savivaldybės, mokslo ir verslo atstovai, šiuo dokumentu pripažįsta, kad biotechnologijos – vienas iš Lietuvos bei pasaulio ūkio vystymosi prioritetų. Šis sektorius turi didžiulį potencialą ir gali sustiprinti mūsų valstybės ekonomikos ir mokslo konkurencingumą. Slėnio tikslas – tikslinga giminingų mokslinių tyrimų, specialistų rengimo ir inovatyvaus verslo koncentracija vienoje teritorijoje. Numatoma mokslinės plėtros kryptis – biotechnologijos, moderniosios biochemijos, biologijos, medicinos ir farmacijos technologijos.



Kuriant Slėnį bus siekiama sutelkti, atnaujinti ir optimizuoti šalies biotechnologijos ir biomedicinos mokslinių tyrimų sektoriaus infrastruktūros ir žmogiškuosius išteklius. Bus siekiama sustiprinti mokslinių tyrimų ryšius su verslu ir studijomis, sukurti palankią aplinką žinioms ir technologijoms perduoti į verslą, pritraukti didelio intelektinio potencialo vidaus ir užsienio investicijas. Apjungus studijas, mokslą ir verslą galima būtų Lietuvos biomedicininius tyrimus ir verslą paversti gerai išvystyta, konkurencinga tarptautinėje rinkoje pramonės šaka.


Dokumentą pasirašiusios institucijos sutaria, kad Lietuvos biomedicinos studijos, mokslas ir verslas turi gerų specialistų, tinkamą verslo startą, tačiau stokoja suderintų veiksmų. Memorandumu pripažįstama, kad siekiant iš esmės pagreitinti modernių technologijų sukūrimą ir įdiegimą į gamybą, reikia intensyvinti mokslinių tyrimų efektyvumą ir skatinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą. Tai pat būtina kurti aplinką investicijų į žinioms imlų verslą bei mokslą pritraukimui.


Memorandumą pasirašė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Vilniaus universiteto rektorius Benediktas Juodka, Vilniaus Gedimino technikos universiteto prorektorius Raimundas Kirvaitis, Biochemijos instituto direktorius Valdas Laurinavičius, Biotechnologijos instituto direktorius Algimantas Pauliukonis, Lietuvos farmacijos pramonės įmonių asociacijos prezidentas Algirdas Bumelis, UAB biotechnologinės farmacijos centro „Biotechpharma“ generalinis direktorius Linas Galkauskas, UAB „Fermentas“ generalinis direktorius Viktoras Butkus, VšĮ „Šiaurės miestelio technologijų parkas“ direktorius Gediminas Pauliukevičius ir Santariškių medicinos įstaigų asociacijos prezidentas Arvydas Laurinavičius



Apie biotechnologijas Lietuvoje:


Aukštos kvalifikacijos biochemijos ir biotechnologijų specialistai rengiami Vilniaus universitete, bioinžinerijos specialistai pradėti rengti ir Vilniaus Gedimino technikos universitete. Visorių – Santariškių rajone koncentruojasi nacionalinio lygmens gydymo institucijos, o Lietuvos gydymo įstaigose dirbantys specialistai savo kvalifikacija nenusileidžia geriausiuose pasaulio gydymo centruose esantiems specialistams.


Tarptautinio lygio moderniosios biochemijos ir biotechnologijos mokslas sėkmingai vystomas Biochemijos ir Biotechnologijos mokslo institutuose. Lietuvos biotechnologijos pramonės įmonės „Fermentas” ir „Sicor Biotech” žinomos visame pasaulyje ir savo unikalius produktus (virš 300 pavadinimų) biofarmacijos, genų inžinerijos bei aplinkos biotechnologijos srityse eksportuoja į daugiau nei 100 pasaulio šalių.