Įkurta nauja sveikatos terminologijos standartizavimui skirta tarptautinė organizacija


Devynios šalys (Australija, Danija, Jungtinė Karalystė, JAV, Kanada, Lietuva, Naujoji Zelandija, Švedija ir Olandija) įsteigė šią nepelno organizaciją su būstine Kopenhagoje, siekdamos suvienyti pastangas ir koordinuoti veiklą plėtojant sveikatos terminologiją nacionalinių e-sveikatos sistemų reikmėms. Informacinių sveikatos sistemų ir jų duomenų turinio kokybei labai svarbu, kad klinikinė informacija būtų tinkamai struktūruota, panaudojant medicinines terminologijas. Savo ruožtu, terminologijų pasirinkimas kuriant informacines sistemas nulems, kiek jos bus suderinamos nacionaliniu ir tarptautiniu mastu. Suprasdamos bendro standarto būtinybę, šalys pasirinko SNOMED CT šių sistemų prioritetine terminologija ir sukūrė organizaciją jai plėtoti.

Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Haroldas Baubinas, komentuodamas šį įvykį, sakė, kad „Lietuva, pasirinkusi SNOMED CT kaip pagrindinę e.Sveikatos terminologiją ir dalyvaudama organizacijos steigime kartu su kitomis šalimis, pirmaujančiomis informacinių sveikatos sistemų kūrime, žengė istorinį žingsnį, kuris nulems šių sistemų raidą ir galimybes nacionaliniu ir tarptautiniu mastu. Lietuva, būdama šios organizacijos nare, įgyja teisę nemokamai naudoti šį standartą savo šalies teritorijoje, be to – dalyvauja organizacijos ir standarto valdyme.“ Valstybinio patologijos centro direktorius Arvydas Laurinavičius, organizacijos valdymo tarybos narys, pridūrė, kad „sveikatos terminologijos reikšmę informacinėms sistemoms galima palyginti su plytomis namo statybai – namą galima pastatyti ir be plytų, tačiau jame gyventi gali būti pavojinga. Labai svarbu, kad įvairios šalys savo informacinėse sistemose naudotų tas pačias „plytas“ – tai leis užtikrinti sistemų sąveiką ateityje. Antra vertus, svarbu užtikrinti, kad informacinės sistemos įrašai apie sveikatos būklę būtų tinkamai koduojami visą žmogaus gyvenimą, kadangi sveikatos terminologija kaip ir pati medicina nuolat keičiasi; viena, net ir turtinga, šalis būtų nepajėgi plėtoti tokį standartą.“

SNOMED CT (Systemized Nomenclature of Medicine, Clinical Terms) yra sveikatos terminologija, apimanti medicinos ir veterinarijos sritis, ir skirta kompiuterinių sveikatos įrašų formalizavimui ir valdymui. Pirminė šios terminologijos paskirtis yra klinikinės medicinos duomenų valdymas, reikalingas paciento sveikatos priežiūrai užtikrinti. Terminologijos naudojimas informacinėse sistemose taip pat leidžia kurti sprendimų parėmimo (decision support), stebėsenos bei kokybės valdymo algoritmus ir teikia svarbią informaciją sistemos valdymui bei mokslo tyrimams. SNOMED standartą daugiau nei 40 metų kūrė ir plėtojo Amerikos patologų kolegija (College of American Pathologists), 1999 sujungus ankstesnę SNOMED RT versiją su Jungtinės Karalystės sveikatos terminologija (Clinical Terms Version 3), buvo sukurtas SNOMED CT standartas.
Daugiau informacijos http://www.ihtsdo.org

SAM Ryšių su visuomene skyrius