Biotechnologų konferencijoje – naujas požiūris į verslo ir mokslo bendradarbiavimo perspektyvas

 Svarstant klausimus dėl investicijų į mokslo tyrimus ir inovacijas, būtina ne tik išskirti prioritetines mokslo sritis, bet ir tiksliai įvertinti konkrečių mokslo šakų būklę bei ateities perspektyvas. Siekdami įvertinti esamą biotechnologijos mokslo tiriamąją veiklą Lietuvos universitetuose, Biotechnologijos komisija, veikianti prie Lietuvos mokslų akademijos, kartu su UAB Sicor Biotech organizuoja mokslinę konferenciją.



„Biotechnologijos svarba bei jos reikšme pasaulio ekonomikoje neabejojama. Įvairios biotechnologijų rūšys leidžia sukurti labai didelę vertę mažuose produkto kiekiuose, tame ir slypi biotechnologijų perspektyva“, – sako prof.habil.dr.V.A. Bumelis, LMA narys korespondentas bei didžiausios biotechnologijų įmonės Centrinėje ir Rytų Europoje generalinis direktorius.



Konferencijoje 9 Lietuvos universitetų atstovai apžvelgs, kokiomis kryptimis vystosi biotechnologijos mokslas mūsų šalyje, aptars fundamentinių ir taikomųjų tyrimų būklę bei ateities perspektyvas, galimą mokslo ir verslo įmonių bendradarbiavimą.



„Lietuvos universitetuose vykdoma biotechnologijos mokslo tiriamoji veikla turi potencialo, o įdirbis, kurį pasiekėme per 20 metų plėtodami biotechnologijas Lietuvoje, yra ženklus. Tiesa, pasigendama veiklos koordinavimo, valdžios dėmesio, nepakankamas ir pramonės įmonių indėlis, – sako prof. V. A. Bumelis. – Reikia daugiau investuoti į specialistų rengimą.“ Konferencijos metu bus pateikti ir sėkmingi mokslo ir verslo bendradarbiavimo atvejai, pavyzdžiui, bendradarbiaujant su biotechnologijų pramonės įmonėmis, prieš dešimtmetį Vilniaus Gedimino technikos universitete įkurta Bioinžinerijos katedra, Vilniaus universitete ruošiami kvalifikuoti biochemikai.



Pasak LMA Biologijos, medicinos mokslų ir geomokslų skyriaus pirmininko, LMA nario korespondento prof. V.A. Tamošiūno, įvertinus ir supratus, koks mokslinis bei techninis potencialas jau yra sukauptas Lietuvos universitetuose, kokių krypčių biotechnologiniai tyrimai yra atliekami mokslo įstaigose, galėsime sėkmingai plėtoti vieną iš prioritetinių Lietuvos mokslo krypčių bei įsijungti į Nacionalinės Biotechnologijos programos iki 2020 m. veiklą. Ši konferencija – pirmoji iš konferencijų ciklo, skirto biotechnologijos mokslo aptarimui Lietuvoje. Antrojoje konferencijoje ekspertai dalinsis institutų patirtimi šioje srityje, trečiojoje – pateiks įžvalgas apie biotechnologijos mokslo plėtros perspektyvas.



LMA
Biotechnologijos komisija, pasibaigus konferencijų ciklui, apibendrintą išvadą apie Lietuvos biotechnologijos mokslo padėtį planuoja pateikti LR Vyriausybei, Švietimo ir mokslo ministerijai, kitoms suinteresuotoms įstaigoms.


 


 


Prof. Vladas Algirdas Bumelis,

LMA
Biotechnologijos komisijos pirmininkas, LMA narys korespondentas, UAB „Sicor Biotech“ generalinis direktorius