PSO Europos regiono biuras: „Lietuvos kuriama nauja sveikatos strategija galėtų būti pavyzdžiu tą daryti ketinančioms kitoms Europos valstybėms“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono biure Kopenhagoje (Danija) su darbo vizitu viešėjęs sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pristatė Lietuvos sveikatos sistemos pertvarkos pasiekimus, iššūkius ir ateities gaires. PSO Europos regiono biuro direktorė Zsuzsanna Jakab mūsų šalies kuriamus sveikatos politikos projektus įvertino kaip „galimus gerus pavyzdžius vėliau tą darysiančioms kitoms Europos valstybėms“.


Aukščiausio lygio susitikimo PSO Europos regiono biure tikslas – aptarti bendrus PSO ir Lietuvos veiksmus kuriant svarbiausią ateinančio dešimtmečio Europos sveikatos politikos dokumentą „Europos sveikatos politiką 2020“. Ypatingas dėmesys diskusijose buvo skiriamas gyventojų sveikatos situacijos analizei, sveikatos santykių netolygumų mažinimui, prevencijos svarbai, bendros PSO, ES ir Lietuvos sveikatos politikos tęstinumui, tarpžinybinio bendradarbiavimo bei komunikacijos svarbai. Buvo susipažinta su biuro vykdoma veiklą ir patikslintos sritys, kuriose PSO ekspertai galėtų padėti.


Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pristatė Lietuvos sveikatos sistemos plėtros iki 2015 m. gaires, kuriose – efektyvesnės ir konkurencingesnės sveikatos sistemos principai: motyvuoti žmones sveikai gyventi, skatinti ligų prevenciją, o susirgus teikti reikiamas bei kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas; racionaliau naudoti turimus išteklius; vystyti tarpžinybinį bendradarbiavimą; mažinti netolygumus. Šios idėjos yra ir naujos šiuo metu kuriamos Lietuvos sveikatos programos pagrindas.



PSO Regiono biuro direktorė Zsuzsanna Jakab ypatingai pabrėžė gerą Lietuvos įdirbį lėtinių neužkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos srityje, ir gerą pradžią mažinant visuomenės sveikatos netolygumus; aptarė būtinybę stiprinti struktūrinius ryšius tarp visų sveikatos sistemos dalių – ypatingai tarp visuomenės sveikatos ir pirminės sveikatos priežiūros; PSO dirbusių ir dirbančių mūsų šalies atstovų pasiekimus. „PSO ir Lietuvos bendradarbiavimo prioritetai yra aiškūs: sveikatos sistemos stiprinimas užtikrinant pakankamą finansavimą, neužkrečiamųjų ir užkrečiamųjų ligų profilaktika ir kontrolė, aplinkos sveikata, – teigė Z. Jakab. – Vertindami naudingą Jūsų šalies patirtį, kviečiame Lietuvą kartu kurti Europos sveikatos politiką“.



„Mes dėkingi PSO kolegoms už reikšmingą bendradarbiavimą, – apibendrindamas vizitą pabrėžė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys. – Esame įsitikinę, kad PSO Europos regiono sveikatos politikos gairės iki 2020 metų taps strateginiu vadovu visoms valstybėms“. Pasak ministro, tobulinant nacionalines sveikatos sistemas, svarbu išanalizuoti tai, kas jau nuveikta, ištirti pokyčių įtaką visuomenės sveikatai. Siekti, kad sveikata taptų ne vien sveikatos apsaugos, bet ir kitų valstybės sektorių rūpesčiu. Nuolat palaikyti ryšius su visuomene, formuojant jos teigiamas sveiko gyvenimo nuostatas.



Susitikimuose taip pat dalyvavo PSO Europos regiono biuro padalinių ir programų vadovai, regioniniai ekspertai, bendradarbiavimo su šalimis departamento direktorė Lucianne Likari, regiono direktorės vyriausiasis patarėjas Arun Nanda, PSO biuro Lietuvoje vadovas Robertas Petkevičius ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos Europos Sąjungos reikalų ir tarptautinių ryšių skyriaus vedėjas Viktoras Meižis.



Daugiau informacijos:
Robertas Petkevičius, PSO biuro Lietuvoje vadovas, tel. (8 5) 212 6743,
per@euro.who.int

Natalja Keturkienė, SAM Ryšių su visuomene skyrius, tel.(8 5) 266 1411,
natalja.keturkiene@sam.lt, www.sam.lt