Dažnai vartojantys kavą ir kavos gėrimus žino, kad su jais mūsų organizmas gauna ir kofeino – visiškai natūralios, stimuliuojančios medžiagos, kuri yra apibūdinama kaip metilksantinas, vartojamas kaip stimuliatorius. Tai biologiškai aktyvi medžiaga, kuri palaiko budrumą, žvalumą bei ištvermę, didina darbingumą ir gerina nuotaiką.
Verta žinoti, kad kofeino poveikį žmogus pradeda jausti vos po 10 minučių, o patį piką – po 30-60 minučių. Kepenys sintetina kofeiną priklausomai nuo individualių organizmo reakcijų greičio, tačiau su kiekviena valanda kofeino poveikis silpnėja, o po 4-7 valandų iš organizmo yra pašalinama beveik 75% kofeino. Tad net ir po pietų išgertas kavos puodelis neturės įtakos miego kokybei.
Visgi yra atvejų, kai kofeino vartojimą reikia riboti arba stebėti suvartojamą kofeino kiekį. Vartojantys tam tikrus vaistus gali turėti padidėjusį jautrumą kofeinui, o moterų, vartojančių kontraceptikus, organizmas skaido kofeiną daug lėčiau. Individualų jautrumą kofeinui turintys žmonės taip pat turėtų atidžiau stebėti savo organizmo individualias reakcijas į medžiagą.
Tarptautinio kavos ir kavos aparatų mažmeninės prekybos tinklo „Kavos Draugas“ atstovė Arijana Šimelevičiūtė pataria, kaip sumažinti suvartojamo kofeino kiekį esant individualiam jautrumui ir toliau mėgautis kava.
Rinkitės mažiau kofeino turinčią kavos rūšį
Skirtingos kavos rūšys turi skirtingą kiekį kofeino, todėl esant didesniam jautrumui šiai medžiagai vertėtų rinktis 100% arabikos pupeles (Coffea arabica L. ) [2]. Viskas priklauso nuo to, kaip auga pats kavamedis, kuris ir brandina kofeino turinčias kavos pupeles. Augalas kofeiną naudoja kaip apsaugą nuo kenkėjų, todėl kuo daugiau apsaugos reikia, tuo daugiau kofeino natūraliai išsiskirs.
Kavamedžiams, kurie auga aukštai kalnuose, 1600–2800 m aukštyje virš jūros lygio, ir gauna pakankamai saulės spindulių, yra saugiau, t.y. natūraliai reikia mažiau kofeino. Būtent todėl arabikos kavos rūšis šiuo atveju yra geresnis pasirinkimas. Palyginkite – žemiau pateiktas 100 gramų kavos pupelių kofeino kiekis labiausiai paplitusiose kavos rūšyse:
- Arabikos pupelėse: 1000 – 1500 mg
- Robustos pupelėse: 1100 – 2500 mg
- Liberikos pupelėse: 700 – 2500 mg
Norint suprasti, kiek kofeino bus paruoštoje kavoje, reikia atkreipti dėmesį ne tik į kavos rūšį, bet ir į paruošimo būdą [3]. Espresso būdu ruošta kava turės mažiau kofeino nei tiesiog užplikyta puodelyje ar ruošta filtro pagalba. Kadangi kofeinas yra tirpi vandenyje medžiaga, būtent kavos ruošimo metu jis yra išskiriamas iš kavos pupelių ir patenka į patį gėrimą, kuris ir vartojamas.
Kofeinas tirpsta kambario temperatūros vandenyje (2 g / 100 ml), bet itin gerai tirpsta verdančiame vandenyje (66 g / 100 ml), kuris dažniausiai naudojamas ruošiant kavos gėrimus. Viskas priklauso nuo naudojamo pupelių kiekio ir kavos sąlyčio su vandeniu. Kuo ilgiau kava kontaktuoja su vandeniu, tuo daugiau kofeino spėja išsiskirti.
Espresso būdu ruošiama kava kontaktuoja su vandeniu itin trumpai – puodelio kavos paruošimas užtrunka vos 30 sekundžių, todėl apytiksliai išskiriamas kofeino kiekis bus 70 mg / 30 ml paruošto gėrimo. Šalto plikymo kava (ang. Cold Brew) yra plikoma net 10-16 valandų, tad per tokį laiką išsiskiria beveik visas pupelėse esantis kofeinas ir porcija tokios kavos gali lengvai viršyti 300 mg kofeino bei padidinti riziką viršyti rekomenduojamą kofeino kiekį per dieną. Pasaulio sveikatos organizacijos skelbiama rekomendacija – neviršyti 400 mg.
Galima mažinti paruošimui naudojamą kavos kiekį
Siekiant sumažinti suvartojamą kofeino kiekį ar mėgautis lengvesne kava po pietų, galima naudoti mažiau kavos paruošti mėgstamam kavos gėrimui. Mažesnis kavos kiekis, kaip ir trumpesnis kontaktas su vandeniu – mažiau išskiriamo kofeino.
Jei įprastai ruošiamas kavos gėrimas reikalauja 10-12 gramų kavos, sumažinus kiekį bent trečdaliu, gerokai sumažės ir suvartojamo kofeino. Žinoma, mažinti kavos kiekį vertėtų palaipsniui, nes mažesnis naudojamas kavos kiekis turi įtakos kavos skoniui ar tekstūrai. Iš karto pusiau sumažinę kiekį galite pajusti ryškų skonio skirtumą, ypač jei buvote įpratę visuomet gerti taip pat ruoštą kavą.
Skonis yra gana individualus ir subjektyvus konceptas, kuriam turi įtakos uoslė, asociacijos ir mūsų įpročiai, tad palaipsniui, o ne drastiškai keičiant naudojamos kavos kiekį, mažiau jausime skonio svyravimus ir ilgainiui priprasime prie naujo kavos ruošimo recepto.
Derindami mažesnį kavos kiekį su tinkamu paruošimo būdu bei pasirinkdami mažiau kofeino turinčias kavos pupeles galime ženkliai sumažinti per dieną suvartojamo kofeino kiekį, arba išvengti nemalonių sudirgimų ar kitų jautrumo požymių mėgaudamiesi kava po pietų ar vakare.
Rinkitės kavą be kofeino
Kofeinas yra natūraliai kavoje esanti medžiaga. Užauginti kavamedį visiškai be kofeino būtų neįmanoma. Tačiau naudojant tam tikrus žalių, neskrudintų kavos pupelių apdirbimo metodus bei tirpiklius kofeinas gali būti pašalinamas iš kavos pupelių – taip sukuriant galimybę kava mėgautis ir individualų jautrumą kofeinui turintiems žmonėms.
Kavos skoniui kofeino kiekis įtakos beveik nedaro, kadangi vandenyje jis ištirpsta greičiau nei skonį suteikiančios medžiagos [4]. Vienas populiariausių kofeino pašalinimo metodų yra naudojant vandenį – žalios kavos pupelės yra užpilamos vandeniu. Kai vandenyje ima tirpti kofeino ir skonio elementai, vanduo yra praleidžiamas per aktyvuotą anglį, kuri atskiria ir pašalina kofeiną. Vanduo su ištirpusiais skonio elementais yra sugrąžinamas į kavą ir išgarinamas, taip paliekant kavą be kofeino, tačiau išlaikant jos skonį [5].
Kitas metodas pašalinti kofeiną – naudojant anglies dvideginį. Tai puikus nepolinis tirpiklis, kuris yra saugesnis nei dauguma organinių tirpiklių, naudojamų šalinant kofeiną. Anglies dvideginis yra praleidžiamas per žalias pupeles naudojant 73 atmosferų spaudimą ir 31.1 °C temperatūrą. Tokiomis sąlygomis anglies dvideginis gali įsiskverbti į pupeles ir atskirti kofeino molekules, kurios yra mažesnės nei skonio. Taip skonis kavoje išlaikomas, o dujos su kofeino molekulėmis yra perkeliamos į kitą talpą, atskiriamos.
Verta paminėti, kad minėti metodai negali pašalinti 100% kofeino. Kai kuriais atvejais pastebima, kad po kofeino šalinimo procesų kavoje jo gali likti net iki 10mg [6]. Tačiau tai net 7 kartus mažiau kofeino nei standartiniame espresso puodelyje. Tad kava be kofeino yra puikus pasirinkimas jaučiantiems padidėjusį jautrumą kofeinui arba siekiantiems kontroliuoti ar sumažinti suvartojamo kofeino kiekį.
Taigi, suprasdami kaip teisingai pasirinkti mažiau kofeino turinčią kavos pupelių rūšį, išmanydami kavos paruošimo niuansus, tokius kaip kavos kontaktas su vandeniu ar naudojamos kavos kiekis, galime mėgautis patinkančia kava ir išvengti stimuliuojančių jos savybių, arba tiesiog rinktis kavą be kofeino.
Literatūra ir šaltiniai:
- Nawrot P., Jordan S., Eastwood J., Rotstein J., Hugenholtz A., Feeley M. „Effects of caffeine on human health. Food Additives and Contaminants“; 2003.
- Silvarolla, Maria B.; Mazzafera, Paulo; Fazuoli, Luiz C. (2004). „Plant biochemistry: A naturally decaffeinated arabica coffee" [https://www.nature.com/articles/429826a]
- Foods (2021) MDPI, Ewa Olechno, Anna Puscion-Jakubik, Małgorzata Elzbieta Zujko ir Katarzyna Socha -„Influence of Various Factors on Caffeine Content in Coffee Brews” [https://www.mdpi.com/2304-8158/10/6/1208]
- Pendergrast M. Uncommon grounds: the history of coffee and how it transformed our world. New York: Basic BKS, 2000
- Senese F (2005). "How is coffee decaffeinated?". General Chemistry Online. [https://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/consumer/faq/decaffeinating-coffee.shtml]
- „Caffeine content of decaffeinated coffee" – University of Florida News [https://web.archive.org/web/20080718213236/http://news.ufl.edu/2006/10/10/decaf/]
Nuotraukų teisės – Kavos draugo