Programos vaistinėse gali padėti sumažinti vyresnių žmonių kraujo spaudimą

Vaistinėse vykdomos programos gali paskatinti pacientus griežčiau laikytis vaistų vartojimo reikalavimų. Tai gali padėti sumažinti vyresnių nei 65 m. pacientų kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį.


JAV buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 200 pacientų. Pacientai 2 mėnesius buvo stebimi, o po to 6 mėnesius mokomi apie vaistus ir prižiūrimi vaistininkų, kurie vaistus skyrė nustatytomis dozėmis. Po to pacientai galėjo pasirinkti, ar dar 6 mėnesius dalyvauti programoje, ar grįžti prie ankstesnės „įprastos priežiūros“. Dalyviai vartojo vidutiniškai 9 vaistus. Lyginant su stebėjimo laikotarpiu, pacientai griežčiau laikėsi vaistų vartojimo reikalavimų (nuo 61, proc. iki 96,9 proc., p<0,001), jiems sumažėjo sistolinis kraujo spaudimas (nuo 133,2 mm Hg iki 129,9 mm Hg) ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentracija.


Po šešių mėnesių pacientai, kurie pasirinko „įprastą priežiūrą“, ne taip griežtai laikėsi vaistų vartojimo nurodymų nei pacientai, kurie liko vaistininkų priežiūroje. Vaistininkų prižiūrimoje grupėje sistolinis kraujo spaudimas buvo mažesnis nei „įprastos priežiūros“ grupėje.


PJ, 2006;277:597