Ketinama paskelbti naują įspėjimą dėl saugaus Tamiflu vartojimo

























Europos vaistų agentūra (EMEA) gavo naujų pranešimų iš Japonijos apie „Tamiflu“, antivirusinio vaisto, skirto gripo profilaktikai ir gydymui, sukeltas nepageidaujamas reakcijas, priskiriamas neuropsichiatriniams sutrikimams.


 


Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas  nuo 2003 m., kai vaistas buvo pradėtas tiekti Europos Sąjungos rinkai, atidžiai tikrina visas praneštas nepageidaujamas reakcijas, susijusias su „Tamiflu“ vartojimu.


 


2007 m. vasario mėn. 19 – 22 d. vykusio Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komiteto posėdyje  nuspręsta pateikti informaciją sveikatos priežiūros specialistams ir pacientams apie galimą nepageidaujamą „Tamiflu“ poveikį, pasireiškiantį neuropsichiatriniais sutrikimais. Buvo nutarta pacientus įspėti paskelbiant, kad vartojant „Tamiflu“ gali atsirasti traukulių, sąmoningumo sumažėjimas, neįprastas elgesys, haliucinacijos ir kliedesys, kurie retais atvejais gali tapti nelaimingų atsitikimų ar traumų priežastimi. Pacientai, ypač vaikai ir paaugliai, turėtų būti atidžiai stebimi, o jų gydytojai nedelsiant informuojami, pastebėjus bet kokį neįprastą paciento elgesį ar kitus simptomus.


 


Šiuo metu laukiama Europos Komisijos pritarimo šiam įspėjimui.


 


Europos vaistų agentūra ir Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas ketina toliau atidžiai stebėti bei vertinti naują saugumo informaciją, susijusią su Tamiflu vartojimu, ir prireikus imtis tolesnių veiksmų. Tačiau taikydamas visas numatytas saugumo priemones, komitetas tebesilaiko anksčiau paskelbtos nuomonės, kad „Tamiflu“ naudos ir rizikos santykis vertintinas teigiamai, jei vaistas vartojamas laikantis nustatytų rekomendacijų.


 


Iškilus klausimų dėl gydymo  „Tamiflu“, pacientai turėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju.


 

VVKT
Vaistų saugumo ir informacijos skyrius