Iš vaistų rinkos atšaukiamas nimesulidas










 









Airijos vaistų agentūra informuoja, kad sustabdo visų geriamųjų vaistų, turinčių nimesulido, rinkodarą bei skubiai atšaukia juos iš savo šalies rinkos. Nimesulidas yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, vartojamas ūmiam skausmui malšinti, simptominiam skausmingam artritui ir pirminei dismenorėjai gydyti.


Airių vaistų agentūra savo sprendimą grindžia gautais papildomais duomenimis iš St.Vincento universitetinės ligoninės Nacionalinio kepenų transplantacijos centro, kuriame teko atlikti kepenų transplantaciją 6 pacientams, vartojusiems nimesulidą. Nuo 1995 m. Airijoje gauti 53 pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas į nimesulidą, sukėlusias kepenų funkcijos sutrikimus.


Lietuvoje nimesulido turintys vaistiniai preparatai registruoti nuo 1997 m. ir yra įsigyjami pagal receptą. Nuo 1998 m. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba iš gydytojų yra gavusi 2 pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas į nimesulidą, sukėlusias kepenų funkcijos sutrikimus.


Apie naujus nimesulido saugumo duomenis airių agentūra informavo visas Europos šalių vaistų agentūras ir prižiūrint Europos vaistų agentūrai (EMEA) pradėjo nimesulido saugumo peržiūrą.


Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos specialistai šiuo metu dalyvauja Europos vaistų agentūros Farmakologinio budrumo darbo grupėje, kurioje vienas iš darbotvarkės klausimų yra nimesulido naudos ir rizikos santykis.


Būdama atsakinga už vaistų saugumo, veiksmingumo ir kokybės priežiūrą, tarnyba yra pasirengusi imtis visų būtinų priemonių, kad apsaugotų Lietuvos pacientus.


Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos informacija