Epilepsija lėmė 3 kartus didesnę savižudybės riziką

Danijoje atliktame kol kas didžiausios imties bei ilgiausios trukmės kontroliniame tyrime pastebėta didesnė rizika nusižudyti tarp epilepsija sergančių, o ypač tarp neseniai diagnozuotų, pacientų.


Mokslininkai ištyrė 21169 savižudybės atvejus nuo 1981 iki 1997 metų. Savižudžių amžius svyravo nuo 9 iki 103 metų. 2.32 proc. savižudžių ir 0.74 proc. kontrolinės grupės narių sirgo epilepsija. Ligoniams, be epilepsijos pasižymėjusiems dar kokia nors psichikos liga (afektyviais sutrikimais, šizofrenija, lėtiniu alkoholizmu, nerimu ar kitomis), rizika nusižudyti padidėjo 13.7 karto. Pacientai, kuriems epilepsija buvo diagnozuota neseniai (per paskutinius 6 mėnesius), pasižymėjo 5 kartus didesne savižudybės tikimybe, o dar sergant kokia nors psichikos liga – net 29 kartus. Be to, pastebėta, kad savižudybės rizika su amžiumi mažėjo, o moterys buvo labiau linkusios į savižudybę nei vyrai.


Taigi epilepsija sergantieji pacientai, net atsižvelgiant į kitas psichikos ligas bei demografinius ir socioekonominius veiksnius, pasižymi didesne savižudybės rizika, o naujai diagnozuoti epileptikai yra ypač lengvai pažeidžiami ir reikalauja specialios priežiūros.


Lancet Neurol., July, 2007