Riešutų, kukurūzų, jų spragėsių vartojimas ir divertikuliozės pasireiškimas

Divertikulioze sergantiems pacientams patariama nevalgyti riešutų, kukurūzų, jų spragėsių ir sėklų siekiant sumažinti komplikacijų riziką. Vis dėlto trūksta šią rekomendaciją paremiančių įrodymų.


47228 vyrai (40-75 metų amžiaus) stebėti nuo 1986 iki 2004 metų. Tyrimui prasidėjus jie nepasižymėjo jokiais divertikuliozės ar jos komplikacijų, vėžio ar uždegiminės žarnyno ligos simptomais bei užpildė klausimynus apie vartojamų maisto produktų dažnį.


Per visą studijos laikotarpį nustatytas 801 divertikuliozės ir 383 divertikulinio kraujavimo atvejai. Multivariacinės rizikos santykis, būdingas daugiausiai riešutų, kukurūzų, jų spragėsių suvartojantiems vyrams lyginant su mažiausiai suvartojančiais buvo 0.80 (95 proc. PI; 0.63-1.01; p=0.04) riešutams ir 0.72 (95 proc. PI; 0.56-0.92; p=0.007) spragėsiams. Jokios sąsajos nerasta tarp divertikuliozės ir kukurūzų valgymo arba visų minėtų produktų vartojimo ir divertikulinio kraujavimo arba nekomplikuotos divertikuliozės.


JAMA. 2008;300(8):907-914.