Resveratrolis, medžiaga, aptinkama raudonajame vyne, gali mažinti cukraus kiekį kraujyje, tačiau taip pat sukelti nemalonius nepageidaujamus reiškinius, nustatė mokslininkai iš JAV.
Resveratrolis – tai natūrali cheminė medžiaga, randama vynuogėse, kuri pasižymi kardioprotekciniu, priešuždegiminiu ir antivirusiniu poveikiu bei savybe mažinti gliukozės kiekį kraujyje. Ši medžiaga buvo tirta ir anksčiau, tačiau visų tyrimų objektu buvo GLUT4 gliukozės nešiklis, randamas raumenyse ir riebaliniame audinyje. JAV mokslininkai tyrė, kaip resveratrolis veikia GLUT1 izoformą, randamą visuose audiniuose.
Nustatyta, kad resveratrolis mažina glikemiją, skatindamas gliukozės pernašą į tam tikrus audinius, tarp jų į raumenis, kurie gamina insulinui jautrią GLUT4 izoformą. Ląstelėse, gaminančiose GLUT1, resveratrolis stabdo gliukozės pernašą, prisijungdamas prie GLUT1. Tai svarbu, nes smegenys, tinklainė, placenta ir eritrocitai išskiria didelį šio baltymo nešiklio kiekį. Taigi GLUT1 slopinimas šiuose audiniuose gali sukelti daug nepageidaujamų reiškinių. Dabar mokslininkai ieško galimybių savo atradimą pritaikyti praktikoje.