Didelis vitamino E kiekis motinos kraujyje didina įgimtų širdies ydų riziką

Maisto produktų, gausių vitamino E, vartojimas nėštumo pradžioje padidina kūdikių įgimtų širdies ydų riziką, kuri dar labiau padidėja jeigu kartu yra vartojami vitamino E maisto papildai. Remiantis Nyderlanduose atlikto tyrimo rezultatais, per stiprus oksidacinis stresas gali prisidėti prie širdies ydų formavimosi.

Kadangi dideli vitaminų A ir E kiekiai skatina oksidaciją, manoma, jog labai didelis jų vartojimas pastojimo metu gali paveikti embriogenezę.Norėdami patikrinti šią hipotezę, mokslininkai atliko atvejo—kontrolės tyrimą, kuriame dalyvavo 276 moterys, pagimdžiusios vaikus su įgimtomis širdies ydomis, ir 324 sveikų naujagimių motinos.

Kai kūdikiams buvo 16 mėn., motinos užpildė klausimynus apie valgymo įpročius 4 sav. prieš pastojant.Mažiausio vitamino E vartojimo su maistu pogrupyje (4,0—10,6 mg/d.) kūdikio su įgimta širdies yda gimimo rizika buvo 1,7 karto mažesnė negu didžiausio vitamino vartojimo su maistu pogrupyje (14,9—33,8 mg/d.). Maždaug 12,6 mg/d. vitamino E vartojimo su maistu bei šio vitamino turinčių maisto papildų vartojimas padidino riziką 5—9 k. Svarbu tai, kad vitamino A vartojimas tokios įtakos neturėjo.

www.reuters.com/health 10 February 2009